policija3

Након што су полицајци добили повећање плата од око 30 одсто, остали синдикати запослених у јавном сектору захтевају да и они добију толику повишицу.

Председник Независности Бранислав Чанак сматра да Влада не може више просветарима и лекарима да каже да нема пара за њих, кад је показала да их има за полицију.“Сада је Влада себи из руку избила аргумент да нема пара у буџету. Тренутно су у току штрајкови просветара и здравства, и они сада могу да питају како то за полицију има пара, а за њих нема“, каже он.

Управо то је упитала и председница Синдиката запослених у здравству Бранислава Планчак. „Немамо ништа против тога што је полицији повећана плата, али ако има за њих, онда има и за здравство и просвету“, рекла је она.

Припадници МУП-а прекинули су штрајк, а председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић каже да је договорено изједначавање основица плате полицајаца и војске, што значи да ће полиција добити око 30 одсто веће плате.“Људи су сада више него задовољни јер смо постигли оно што смо тражили. Министар Ивица Дачић се у Влади изборио да нам се испуне захтеви“, каже Мијаиловић.

Просветари који штрајкују двадесетак дана разочарани су тиме да држава више брине о полицији него о њима. „Њихов министар се залаже за решавање проблема док се наш не залаже“, каже Томислав Живановић, председник гранског синдиката Независност.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић сматра да би ускоро могли да крену и масовнији штрајкови. „Незадовољство је опште и плате нису померане годинама. Металци већ најављују неке штрајкове, а најкритичнији су грађевина, пољопривреда, машинска индустрија, шумарство…“, упозорава Орбовић.

Истовремено, и Друштво судија поротника Србије постигло је договор са Министарством правде да се промени начин обрачуна накнаде.

„Основица ће бити 1,25 од просечне зараде у Србији. То практично значи да ће судија поротник за сваки сат рада у судском већу примати око 300 динара“, објаснио је председник Друштва судија поротника Србије Бранислав Стошић.