Na sednici Odbora za prosvetu Narodne skupštine zakazanoj za 10.2.2011. predstavnici reprezentativnih sindikata su obavešteni da članovi Odbora iz redova vladajuće koalicije (tzv.“socijalno odgovorne Vlade“) neće učestvovati u radu pod izgovorom “političke zloupotrebe“.

Iako je dnevni red sednice imao samo jednu tačku :

1. Situacija u školstvu u vezi štrajka prosvetnih radnika,

neprisustvovanje određenih članova je izazvalo razočarenje zaposlenih u obrazovanju. Potvrđen je stav da se Vlada i pojedini poslanici samo deklarativno zalažu za “podsticaj obrazovanja kao osnovnog pokretača razvoja društva“ a, suštinski, za pokušaj da se unapredi postojeće stanje nemaju vremena.

Ipak, sednica Odbora za prosvetu bez kvoruma, je učvrstila nameru tri reprezentativna sindikata da nastupaju zajednički i složno u intresu članstva i svih zaposlenih u obrazovanju.

O medijskoj hajci, manipulaciji podacima koliko škola štrajkuje i stavovima ministra Ž. Obradovića je izlišno pričati ali je interesatno pomenuti tvrdnju predsednika Odbora za prosvetu Z. Šamija :

“ U 2010. god rashodi za prosvetu su iznosili 1/7 budžeta Republike Srbije, a za 2011. su predviđeni rashodi smanjeni na 1/8 pri čemu nisu smanjeni iznosi za ugovore o delu, javne nabavke i slično.“

S obzirom da Vlada ne sme da probija Budžet koji je sama donela, po njegovom mišljenju rešenje leži u rezanju drugih rashoda.

Sa puno emocija je prihvaćena i diskusija narodnog poslanika i profesora Ž. Koraća koji je zahtevao od ministra prosvete da u ime Vlade iznese stav o prioritetima Strategije države, jer zataškavanje problema stvara novi problem. Takođe je pozvao poslodavce koji tvrde “da je prosveta previše plaćena i da tamo rade neradnici“ da prosto pohrle u prosvetu, a ne da od nje beže, jer rad u njoj postaje sve više prezreno zanimanje.

Na kraju, svi prisutni su prećutno zaključili da “ prosveta nije stranačka politika već društvena priča i to će uvek biti “ bez obzira na Vlade koje se smenjuju.

 

Ružica Todić Brdarić