Trik

 

Мала матура биће одложена за седам до десет дана, а датум одржавања биће прецизиран накнадно, изјавио је јуче Жарко Обрадовић, министар просвете и науке.– Објавићемо тачан датум, али до тада има још два и по месеца. Број изгубљених часова по школама је различит, али смо проценили да је седам дана оптимално време да свима дамо прилику да надокнаде изгубљено. Има довољно времена и нема никаквог разлога да се ствара додатна нервоза око полагања мале матуре – рекао је министар.Он каже да је збирка одштампана у фебруару, као и да је одавно позната структура задатака које ће ђаци полагати.– Померање датума одржавања мале матуре и пријемних испита за факултете јесте попуштање пред захтевима родитеља школараца, али и један политичко-маркетиншки трик – тврди Томислав Живановић, председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“.Он каже да је очигледно да се Министарство просвете уплашило претњи родитеља да ће организовати протест и одобрило померање пријемних испита.

– Ипак, не верујем да то одлагања може бити дуже од две недеље, јер просто не постоје технички разлози за веће померање. Осим тога, министар просвете Жарко Обрадовић јесте и високи функционер Социјалистичке партије Србије, па како се ближе избори решио је да уради нешто што ће странци донети још неки глас – сматра Живановић.

Члан Удружења родитеља ученика, Лазар Бошковић каже да је само делимично задовољан одлагањем пријемних испита и додаје да се плаши да је то само још једно замазивање очију јавности од стране министра просвете.

– Најпоштеније би било да се уради онако како и тражимо, да се пријемни испити укину, а да се деца уписују на основу успеха из основне, односно средње школе. Ипак, и ово је неки помак. Наравно, уколико министар испуни обећање, а многа је до сада прекршио – рекао је он.

Он каже да најава министра о одлагању пријемних испита не значи да се то удружење примирило.

– Потребно је да видимо да ли ће до одлагања и доћи и колико ће оно бити. У Удружењу и даље сматрамо да пријемни испити у овом облику не би требало да буду одржани ове године – каже Бошковић.

Председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић сматра да никаквих разлога за померање мале матуре нема и да је то маркетиншки потез министра.

– Ствара се непотребна тензија код родитеља и нова гунгула у јавност, а чињеница је да су ученици имали и имају довољно времена да се квалитетно припреме за испите до јуна – рекао Сокић.

Нема обнове школа у Краљеву

Представници синдиката просветних радника изјавили су данас да, пет месеци после земљотреса, није почела санација ниједне школе у Краљеву и позвали Министарство просвете да пронађе начин на који ће се регулисати одвијање наставе и бити изједначени ученици завршних разреда основних и средњих школа у том граду са другима у Србији.

Директори одлучују

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је да настоји да се на сваки начин створе услови да штрајк просветних радника не остави последице по учење и надокнаду градива.

– На директорима школа је да организују наставу, али не може се универзални модел надокнаде давати за све, јер је реч о школама које су на различите начине учествовале у штрајку – рекао је Обрадовић.

С. Миловановић