Помоћ студентима у тражењу посла

Центар за развој каријере Универзитета у Београду омогућава студентима лакше повезивање са будућим послодавцима, па су неки уз помоћ Центра нашли посао одмах после завршетка факултета.

Пре само четири године, осим Универзитета у Београду, Центар за развој каријере имало је још само 25 универзитета у Европи. Данас су саставни делови готово свих Универзитета. Циљ је повезивање привреде и образовања, обезбеђивање праксе, стипендије и послова за академце.

Студенти могу да посете потенцијалног послодавца, а пракса је могућа и у самом Центру за развој каријере.

Марко Ђуричић, студент Правног факултета, желео је да упозна рад у Ректорату. Послао је Си-Ви и мотивационо писмо и ту је већ два месеца.

„За једног будућег правника важно је да научи како да комуницира са људима на високим положајима, са послодавцима, са студентима, да научи да администрира један сајт – то су све нова искуства за мене и мислим да ће ми јако користити у будућој каријери. Уосталом, цео тим позитивно утиче на мене и више учим и више се трудим“, каже Марко.

Иако знају за Центар, академци не користе довољно његове капацитете и информације о актуелним конкурсима, праксама, стипендијама. То је, на пример, Милици Мишковић, дипломцу Економског факултета, омогућио и да нађе свој први посао.

„Могу да кажем да су две ствари заслужне. Прво та информација која ми је дошла преко Центра, а онда и те вештине које сам стекла баш у Центру учествујући на различитим едукативним догађајима“, каже Милица.

Центар организује и Сајам стипендија и сарађује са више од 300 послодаваца.

„Највише запослених у програму „Бе-Ге пракса“ је у јавном предузећу Водовод и канализација, имамо их запослених и у градској управи у различитим секторима“, каже Дејана Лазић, директор Центра за развој каријере.

Сви студенти Београдског универзитета могу током студија да користе Центар, и две године пошто дипломирају.

РТС