Правда

protest-sindikata-1.foto-m-milankovic_46

 

Назаједничком протесту синдиката просвете, државне управе, здравства, полиције и жандармерије, под називом „Устаје Србија“, више хиљада окупљених је апеловало на председника Србије Бориса Тадића да укаже на лошу ситуацију у друштву, „за коју нису одговорни запослени“. Нарочито је истакнуто стање у просвети где је, према поруци девет синдикалних организација, „лоша држава победила професоре“, а школска година због штрајка доведена у питање.

После окупљања на београдском Тргу Николе Пашића, учесници протеста су шетњом кроз центар Београда и митинзима испред испред зграда Председништва и Владе Србије покушали да укажу да у Србији не постоји социјални дијалог, а председнику Србије демонстранти су се обратили и као „бившем колеги“.

– Министар просвете буџет попуњава бесправно одузетим делом зарада просветних радника. У реду, пара нема, али како онда разумети све ове тендере, скандале, афере и јавне набавке у којима сваке године Србија изгуби, кажу, сто милијарди динара? Како разумети малверзације, промет роба и услуга у сивој зони, како то схватити а и даље ширити осмехе и лепо расположење? Просвета је у штрајку два месеца и школска година је доведена у питање. Здравство је у потпуном хаосу, а прегледи се заказују шест месеци унапред, ако имате среће. Полиција излази на терен скоро боса, а некада и не излази, јер нема бензина. У току једне недеље откаже се много више суђења него што се одржи. Нико од поменутих и много више непоменутих, не може да се прехрани од поштеног рада – прочитано је испред зграде Председништва из писма које су протоколу председника Србије предали у име Синдиката здравства Љиљана Стаменковић, правосуђа Зора Марић и полиције Светлана Вођић.

protest2.sindikata-foto-m-milankovic_04

 

Јасмина Станковић прочитала је и писмо Тадићу Сталне конференције београдских основних школа, у коме се истиче да „једино још у председника Србије“ полажу наду да ће извршној власти указати на лошу ситуацију у просвети.

„Повећање плата јесте наш главни захтев, али нипошто није једини, нити је наш главни циљ. Очекујемо да се побољша положај српске просвете, и у материјалном и у духовном погледу“, каже се у писму председнику Србије.

Учесници протеста су директорима школа поручили да пређу на страну штрајкача, а од родитеља је јавно затражено да прихвате извињење.

protest3.sindikata-foto-m-milankovic_32

– Драги родитељи ученика, молимо вас за извињење што су многи од нас издали своју професију и њене етичке кодексе – речено је на протесту.

Са многобројних транспарената који су у Београд стигли из Вршца, Прибоја, Смедерева, Коцељева, Ариља и многих градова Србије, могло се прочитати: „Министарство пр(освете)“, „Матраматичка гимназија – седи један“, „Плате сте нам узели, али не и достојанство“, „Филолошка гимназија – репресија“…

Министарству предат предлог за прекид штрајка

Представници Уније синдиката просветних радника Србије, Синдиката радника у просвети Србије и Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ предали су на крају протеста „Устаје Србија“ Министарству просвете предлог споразума, чијим би се потписивањем стекли услови за прекид штрајка. У предлогу синдикати траже да неисплаћене или умањене фебруарске зараде буду исплаћене до 28. марта и да у априлу и октобру буду извршене корекције коефицијената у укупном износу од 10 одсто.

 

protes4.-sindikata-foto-m-milankovic_54

Цветковић: Плате просветарима кад одраде посао

БЕОГРАД – Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да су представницима просвете који су у штрајку врата за разговоре у Влади отворена и да ће део плата који није исплаћен, бити исплаћен оног тренутка кад то буде одрађено.

– Било би непримерено према људима који раде у приватном сектору и онима који су на бироу за незапослене, да се исплаћују плате просветарима за оно што није одрађено. Што се тиче начелних захтева, Влада је испунила све, а што се тиче других захтева око реформи, Влада и ресорно министарство су потпуно спремни за разговоре – изјавио је Цветковић новинарима у хотелу „Хајат“Протест средњошколаца због нерегуларних услова рада

КРАЉЕВО – Око 250 ученика краљевачких средњих школа у петак је одржало једночасовни протест испред зграде градске управе, због нерегуларних услова школовања, до којих су довели највише штрајкови просветних радника. Ученици Гимназије, Економске, Медицинске и Музичке школе истакли су да су изгубили много часова, најпре због земљотреса, затим и штрајка просветних радника, а да су читаве школске године часове похађали у другим школама, у трајању од 30 минута у четири смене. Међу средњошколцима било је највише матураната, који страхују да неће бити у стању да се припреме за пријемне испите, а на окупљање их је, како кажу, подстакло и то што даље губе часове због протеста наставника у Београду и због најаве да би следеће недеље могла поново да почне потпуна обустава наставе. Накратко је и начелник школске управе за Рашки округ Жарко Милосављевић био на протесту и, такође, рекао да подржава протест ученика, упозоривши да нема времена да до краја школске године буду надокнађени часови.

Учесници протеста су се после једног сата мирно разишли.

Д. Башовић

Фото: М. Миланковић