Skandal u osnovnoj školi „Svetozar Marković“ u Lapovu

Konkurs za prijem u stalni radni odnos profesora fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ u Lapovu trajao je manje od jednog dana. Direktorka Slavica Tomić objavila ga je na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje na svoju ruku, tvrde u školskoj upravi.

Direktorka je radno mesto čuvala za svog sina: Tamara Jovanović

Skandalu ovde nije kraj jer zaposleni sumnjaju da je direktorka to uradila kako bi obezbedila radno mesto za svog sina.

Tamara Jovanović je profesorka fizičkog koja je u školi angažovana već šest godina. Sve vreme radi po ugovoru na određeno vreme “dok se odsutni profesor ne vrati na posao”. Nijedan dan nije bila na bolovanju.

 

Skandalazno je i to što čovek koga ona menja zapravo i ne postoji, pa je Jovanovićeva zbog svog statusa podnela i tužbu sudu.

– Počela sam da radim u Lapovu 2007. godine, na upražnjenom mestu profesora fizičkog. Prvo sam dve godine radila kao pripravnik, a onda po ugovoru na dva meseca. Kada bi isteklo 60 dana, dobijala sam otkaz, vraćali su me na biro rada, a već sutradan me zvali i davali nov, odnosno isti ugovor. Završila sam fakultet u Beogradu u roku, dva puta sam bila sportista godine u Kragujevcu jer sam se bavila košarkom. Putujem na posao i nazad 70 kilometara svakog dana – priča Jovanovićeva.

Šta je tu tako strašno: Slavica Tomić

Objašnjava da je zbog toga i rešila da se bori za svoja prava

– Direktorka me je zvala na informativni razgovor i rekla mi je da ću da radim do raspisivanja famoznog konkursa. Pričala mi je da joj nije jasno zbog čega se bunim, da mi je činila uslugu šest godina zato što sam radila. Ona je svoje mesto nastavnika fizičkog čuvala, ali izgleda da ga je čuvala za svog sina. Kada sam se prijavila na konkurs, rekli su mi da je poništen – priča Jovanovićeva.

Načelnik Školske uprave za Šumadijski okrug Radojko Damjanović je za “Blic” izjavio da je „konkurs poništen zato što je raspisan bez saglasnosti i bez znanja uprave”.

Direktorku Slavicu Tomić nismo zatekli u školi, ali nam se javila iz glavnog grada Francuske.

– Ja sam u Parizu, a školska uprava mi je odmah poništila konkurs. Ko je vas angažovao, što ste došli kod mene, u moju školu, kada ima i drugih kojima su poništeni konkursi. Šta je to tako strašno, ajde pozdrav, doviđenja – bilo je sve što je izjavila Tomićeva.
Sporni, nevažeći oglas je i juče bio na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje. Niko ga nije skinuo, a kako su nam rekli u ovoj ustanovi, oglas može da postavi ovlašćeno lice, a to je i direktor škole.

Posle pet godina stalni posao
Pravnica u školi „Svetozar Marković“ u Lapovu Snežana Tošić izjavila je da „niko iz ove ustanove ne može da komentariše oglas“, i da za sve informacije treba da se sačeka petak, kada će direktorka da se vrati iz inostranstva. Kako navodi advokat Milka Kadribašić, zastupnica profesorke Tamare Jovanović, posle pet godina kontinuiranog rada njen radni odnos treba odmah, prema zakonu, da preraste u stalni radni odnos. To je škola dužna da prizna“.

Blic