Мала матура се поништава и резултати са испита неће се узимати у обзир приликом уписа средње школе, саопштила Републичка испитна комисија. Ученици ће се рангирати према успеху од шестог до осмог разреда и резултатима на такмичењима. О евентуалној одговорности министра Обрадовића одлучиваће се када на дневном реду буде реконструкција владе, рекао премијер Дачић. Поништена мала матура

За упис у средњу школу бодоваће се само успех у досадашњем школовању од шестог до осмог разреда као и резултати такмичење, саопштила је Републичка испитна комисија. То значи да се мала матура поништава и резултати са испита неће се узимати у обзир приликом уписа средње школе.

Дачић о Обрадовићу

Премијер Ивица Даћич рекао је да ће се о евентуалној одговорности министра Жарка Обрадовића у случају крађе тестова одлучивати када на дневном реду буде реконструкција владе.

„Немам намеру никога да браним, полиција је утврдила то што је утврдила. Крађа тестова се десила у штампарији“, рекао је Дачић.

Упитан да ли ће Обрадовић бити смењен приликом евентуалне реконструкције владе, Дачић је одговорио да ће реконструкција бити на дневном реду после 28. јуна и да је пре доношења било каквих одлука потребно утврдити ко је за шта заслужан, али и одговоран за неке проблеме.

Крађе тестова било је и прошле и претпрошле године и то су радили исти они који су и сада осумњичени, рекао је Дачић, и додао да је тај проблем потребно решити до краја. „Не можемо живети у држави где се све може фалсификовати“, рекао је премијер.

Помоћник министра просвете Зоран Костић је на конференцији за новинаре рекао да се остварени бодови са српског и математике неће користити за упис у средње школе јер је накнадно полиција утврдила да је и приликом штампања тестова из српског дошло до злоупотребе. Како је додао, поновљени тест из математике није злоупотребљен.

Костић је рекао и да министар просвете жарко Обрадовић после најновијих дешавања са тестовима на малој матури не треба да поднесе оставку, јер „се све десило ван Министарства просвете“.

„Све што је Министарство требало да учини је учинило. Послали смо дописе МУП-у, послали смо кривичну пријаву коју је потписао министар према НН лицу и на основу тих наших пријава МУП је радио“, рекао је Костић и захвалио МУП-у на брзој реакцији.

Образлажући одлуку Комисије да се приликом уписа у средње школе не узимају у обзир резултати ова два теста, Костић је рекао да је завршни испити из српског, односно матерњег језика, полагало 98,73 одсто, а математике 98,53 одсто ђака.

„Резултат из српског, односно матерњег језика неће се користити за рангирање, јер, иако у моменту полагања није било елемената за његово поништавања, накнадно нас је МУП обавестио о злоупотреби штампања, чиме је нарушена тајност и регуларност испита“, истакао је Костић.

Он је објаснио да се неће рачунати ни резултати са поновљеног теста из математике и поред тога што он није злоупотребљен и није било нерегулатности, јер би само њиховим уважавањем била нарушена равноправност ученика.

Костић је рекао и да ће они ученици који сада нису полагали завршни испит из било којих разлога, то моћи да учине у августу и да ће тај термин бити накнадно одређен.

Упитан да ли ће таквом одлуком бити оштећени ученици који су рачунали на бољи успех на тесту, он је одговорио да се сви у Министарству надају да оваквом одлуком ниједном ученику неће бити причињена штета.

Драган Матијевић из Уније синдиката просветних раднка Србије рекао је да све ово што се догађа око полагања мале матуре и уписа у први разред средње школе личи на ону дечју игру „пуј пике не важи“.

„Ово решење привремено, да кажемо да се бодује само успех из основне школе то је као привремено решење једино могуће у овоме тренутку. Мислимо да ће задовољити макар некакав минимум праведности“, навео је Мматијевић.

Томислав Живановић из синдиката „Независност“ рекао је да имамо једну недефинисану ситуацију, сви имају штету само је питање ко има већу, а са друге стране то је показивање да је систем образовања у Србији на најнижем могућем нивоу од после рата.

Током дана саопштено је да је полиција пронашла оригиналне украдене тестове за полагање мале матуре, а данас су поднете и кривичне пријаве против одговорних за њихову крађу, речено је Танјугу у Управи криминалистичке полиције.

Кривичне пријаве, у сарадњи са Тужилаштвом, поднете су, како је речено, против оних који су одговорни за крађу тестова и против три особе које су одговорне за прикривање те крађе.

rts