Slučaj „Magda“ potresa Skupštinu

Srednjoškolac: Krajnje diskutabilno da se obrazovanjem bavi neko ko nije stručan, tvrde u Nacionalnom prosvetnom savetu.

Nacionalni prosvetni savet je zapanjen što je  zamenik skupštinskog odbora za prosvetu poslanik Jon Magda, koji je parlamentu dostavio lažnu fakultetsku diplomu.

Overeni prevod na srpski

 

 

Potvrda iz Bukurešta Dokument na rumunskom

Član tog saveta Mario Spasić je kritikujući izbor Magde za članstvo u prosvetnom odboru naveo da bi na tako bitnoj funkciji morao da bude neko mnogo kompetentniji i obrazovaniji.

 

Spasić: Nije kompetentan

 

– Možda jeste u skladu sa zakonom da poslanik ne mora da ima fakultet, ali je krajnje diskutabilno da se temama koje se tiču obrazovanja bavi neko ko nije stručan da o tome odlučuje. U najmanju ruku je čudno, a nije ni u duhu sa evropskom i međunarodnom praksom – istakao je Spasić, i dodao da je jako važno da se uspostavi sistemsko rešenje kako bi na odgovornim funkcijama sedeli kompetentni ljudi.

Predsednik skupštinskog odbora za prosvetu Zoran Šami iz DSS-a rekao je juče za Press da ga se uopšte ne tiče da li njegov kolega Magda ima završen fakultet.

– Molim vas da prestanete više da pišete o tome ko od poslanika ima ili nema diplomu. Ja sam doktor nauka još od 1978. i uopšte me se ne tiče tuđe obrazovanje – ljutito nam je rekao Šami.

Kako je Press već pisao, sa skupštinskog sajta su uklonjeni podaci o obrazovanju poslanika nakon što je ustanovljeno da su neki dostavili lažne diplome.

 

Odalović: Stranke odlučuju

 

Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović rekao je za Press da na izbor poslanika utiču isključivo političke stranke.

– Poslanik je apsolutno slobodan kada su u pitanju obrazovanje i stručna sprema. To je isključivo stvar stranke, koja postavlja za poslanike one ljude za koje smatra da treba da obavljaju taj posao – rekao je Odalović.

Magda je, inače, po dolasku na poslaničku funkciju naveo da je diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu u Bukureštu, dok se u potvrdi te visokoobrazovne ustanove, u koju je Press imao uvid, navodi da je izbačen tokom treće godine studija.

Magda je tvrdio da je privremeno napustio fakultet, te da je kasnije diplomirao.

– Nije tačno da nisam diplomirao – rekao nam je tada Magda, ali nije želeo da objasni koji je to fakultet i kada završio.

Iako se očekivalo da Magda ode iz skupštinskog Odbora za prosvetu, to se nije desilo.

Poslanik DS-a Srđan Milivojević rekao je za Press da ne može da tvrdi da Magda ima završen fakultet, ali da izostanak fakultetske diplome ne smatra preprekom za funkciju koju obavlja.

– Zašto bi neko ispaštao ako možda nije imao novca da se školuje – ocenio je Milivojević, upitan kako je moguće da poslanik koji je falsifikovao diplomu bude član Odbora za prosvetu.

 

 

Ivana Žigić