VEČERNJE NOVOSTI

slikA

Prosvetni radnici iz cele Srbije, potpomognuti drugim sindikatima, organizovali u petak masovni skup u Beogradu. Poruka upućena vlastima da nema odustajanja sve do ispunjenja zahteva ostala je bez odgovora

PROSVETNI radnici iz cele Srbije, koji su u štrajku već dva meseca, okupili su se u petak u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića. Stigli su i iz najudaljenijih krajeva Srbije, a 600 ih je došlo sa Kosova i Metohije. Na protestu ”Ustaje Srbija” i šetnji do Predsedništva, Vlade i Ministarstva prosvete podržale su ih i kolege, članovi sindikata pravosuđa, zdravstva, policije i državnih organa. Prema proceni policije, bilo ih je 7.000, a prema njihovom ”prebrojavanju”, celih 20.000!

”Ministre, šta ćeš ovde? Pali!”, ”Podnesi ostavku i pali”, ”I prosvetni radnici su roditelji” – samo su neki od transparenata koje su nosili prosvetari.

TRAŽE RAZLIKE I POVEĆANjA U PREDLOGU sporazuma koji je u petak predat ministru prosvete Žarku Obradoviću, traži se da se svim radnicima kojima nije isplaćena zarada za februar ili je umanjena, taj iznos isplati do 28. marta, da se u junu obavi provera da li su zaposleni u prosveti ispunili plan i program, a ne pre toga. Sindikati prosvete traže i da se u toku godine izvrše dve korekcije koeficijenata, u aprilu i oktobru, u ukupnom iznosu od najmanje deset odsto, da se otpremnine isplate najkasnije do 31. marta, jubilarne nagrade za 2009. i 2010. do kraja juna, a za ovu godinu do kraja 2011.

Moglo se na Trgu Nikole Pašića čuti i da sindikati prosvete ovoga puta nastupaju ujedinjeni.

– Plate su nam umanjene za 11.000 dinara. Račun škole blokiran je već tri meseca, a telefoni i Internet nam ne rade četiri meseca. Zimus nismo imali novca ni za grejanje – ogorčeno priča Radoslav Pelević, nastavnik u OŠ ”Heroj Ivan Muker” u Smederevskoj Palanci. – Došli smo iz svih škola, ali ne verujemo da će se Vlada zapitati i učiniti nešto posle protesta. Njihova taktika je iscrpljivanje.

Na protest su stigli i nastavnici iz Priboja. Raco Đajić, nastavnik u Tehničkoj školi, rekao nam je da su sve škole u ovom gradu u petak bile zatvorene, osim gimnazije u kojoj su časovi trajali 30 minuta.

Noseći transparente, štrajkači su se zaputili do sledeće tačke – Predsedništva, gde su, uz ocenu da su poneli stare pištaljke i stare neostvarene ciljeve, ostavili pismo za predsednika Borisa Tadića.

– Prosveta je u štrajku dva meseca i školska godina je dovedena u pitanje. Zdravstvo je u potpunom haosu, a pregledi se zakazuju šest meseci unapred. Policija izlazi na teren skoro bosa, a nekada i ne izlazi, jer nema benzina. U toku jedne nedelje otkaže se mnogo više suđenja, nego što se održi. Da li se ovako ispunjavaju obećanja – upitali su štrajkači okupljeni u Ulici kralja Milana.

Odatle su, uz simpatije prolaznika, produžili do Vlade, pa do Ministarstva prosvete. I tu su izneli svoje zahteve.

– Predali smo ”poslednju ponudu” Ministarstvu i Vladi. Tražimo da nam isplate razliku koja nam je odbijena od poslednje plate, kao i da plate dobiju i kolege iz 380 škola u kojima su direktori odbili da pošalju spiskove za umenjenje zarada zbog štrajka – rekao nam je Miodrag Skrobonja iz Unije.

A ako zahtevi budu ispunjeni, obećavaju štrajkači, prekinuće protest i nadoknadiće do kraja godine sve izgubljene časove.

Prema podacima Ministarstva, 235 škola u petak nije radilo, a u 376 su bili skraćeni časovi na pola sata. Prosvetari, predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika, UGSPR Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti najavili su za ponedeljak radikalizaciju štrajka. Beogradske gimnazije potvrdile su da u ponedeljak neće raditi, a iste najave čule su se na protestu od prosvetnih radnika iz mnogih gradova.

Protest je završen bez dogovora sa državom.