najnovija_vest Poštovane kolege, svima vam je poznato da je štrajk u obrazovanju počeo 24.01.2011. godine, a da je 05.02.2011. u režiji Sindikata obrazovanja Srbije potpisan ponižavajući Protokol kojim se nastavlja diskriminacija prosvetnih radnika. Iz tih razloga tri reprezentativna sindikata su ostala u štrajku sa zahtevom jasne dinamike povećanja plata u toku 2011. godine kroz korigovanje koeficijenata u toku ove godine u dva navrata, što bi iznosilo ukupno 10%.

Pored svega toga, ministar prosvete Žarko Obradović, kršeći sve pozitivne zakonske propise i Ustavom zagarantovano pravo na štrajk, primenjuje sve moguće pritiske na prosvetne radnike u štrajku, kako preko medija, tako i preko načelnika školskih uprava i direktora škola, do odmazde prema prosvetnim radnicima kroz smanjenje plata u iznosu i do 15.000 dinara. Na ovaj način Vlada Republike Srbije pokušava da uguši sindikalnu borbu u javnom sektoru jer je na delu obračun sa dobro organizovanim sindikatima u prosveti.

Imajući sve ovo u vidu, molimo sve kolege članove UGS „Nezavisnost“ da preko rukovodstava granskih sindikata uzmu učešća i pomognu planiranu akciju 25.3.2011. godine i pridruže nam se u organizovanju javnog protesta za spas sindikalnog pokreta i srpskog obrazovanja, ispred Vlade Republike Srbije. Detalji u organizovanju skupa biće poznati nakon odobrenja nadležnih organa Republike Srbije.

Branislav Čanak, predsednik UGS „Nezavisnost“

Tomislav Živanović, predsednik GS PRS „Nezavisnost“