Hodie mihi, cras tibi (Danas meni sutra tebi)

 

podrška prosvetnim radnicima u štrajku

Poštovane kolege, profesori saradnici i zaposleni na univerzitetima u Republici Srbiji. Svedoci smo da  sistem obrazovanja u Srbiji iz godine u godinu ulazi u duboku krizu izazvanu neodgovornim odnosom države prema prosveti u celini.

Odnos države prema  predškolskim ustanovama, osnovnom i srednjem obrazovanju   do višeg i visokog obrazovanja je nedopustivo neodgovoran. Posledice takvog stanja su nam dobro poznate jer ih osećamo na vlastitoj koži. Zaboravljeno je da je kvalitetno obrazovanje jedno od najvrednijih dobara koje društvo i pojedinac mogu da poseduju.

Proklamovana reforma univerziteta je poslednjih nekoliko godina skoro potpuno zaustavljena i pretvorila se surogat sa zastrašujućim posledicama za generacije studenata koje završavaju školovanje i za budućnost zemlje u celini. Naši fakulteti još uvek nisu definisali koje kadrove žele da školuju, odnosno kakvo će znanje steći osoba koja završi određeni fakultet. Na većini naših fakulteta se ne školuju kadrovi koji će razvijati našu privredu već naučnici i istraživači čije je učešće na tržištu rada samo 5%.

Novokompovane specijalističke i doktorske studije na fakultetima i univerzitetima koji nisu dobili akreditaciju dobijaju razmere epidemije. Fakulteti koji nemaju akreditovane ni master studije organizuju specijalističke i doktorske studije a sve to uz blagoslov matičnih univerziteta. Sve ova je posledica lošeg rada ministartva prosvete Republike Srbije, ministra prosvete i jednog dela zaposlenih u Ministarstvu  koji su i sami bili akteri u aferi prodaje ispita na Univerzitetu u Kragujevcu.

Ovo su neka od pitanja koja ministarstvo sigurno neće rešiti a mi zaposleni na univerzitetima u Srbiji još uvek nemamo snage i hrabrosti da se sa njima suočimo, ali ti dani kada ćemo to morati da uradimo  nas očekuje – kad tad.

Do tog vremena apelujemo na vas da svi zajedno pokažemo solidarnost prema kolegama profesorima, nastavnicima i ostalim zaposlenim u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji koji putem protesta pokušavaju da ostvare svoja prava koja su zakonom zagarantovana.

Danas oni očekuju podršku od nas kao što ćemo mi sutra očekivati od njih.

 

Odbor za više i visoko obrazovanje

GSPRS “Nezavisnost”
www.gsprs-nezavisnost.org.rs; ugsprosv@eunet.rs