U toku je provera kvaliteta rada visokih škola, izveštaji Komisije za akreditaciju u novembru

Beogradska poslovna škola ima prostora za još studenata

U jednom broju visokih škola, ovih dana nije samo upis razlog za pojačanu nervozu zaposlenih. Komisija za akreditaciju već je „pročešljala” deset državnih i privatnih visokih škola pre letnje pauze, a ovih dana krenuće u novi obilazak visokoškolskih ustanova. Oni će metodom slučajnog uzorka prebrojavati stolice i kompjutere, pregledati dokumentaciju, zavirivati u učionice i biblioteke, razgovarati sa menadžmentom, profesorima i studentima o Bolonji, bodovima, diplomama, praktičnoj nastavi…

Na spisku škola koje već mogu da odahnu je i najtraženija visokoškolska ustanova u Srbiji – Beogradska poslovna škola. Direktor dr Ilija Samardžić ne krije zadovoljstvo posle posete Komisije za akreditaciju, a kaže da su istog utiska i studenti i profesori i šefovi katedri.

– Oni imaju unapred utvrđen plan i program boravka, bili su ovde ceo dan, sve im je bilo na raspolaganju, brojali su stolice, računare… Jedina zamerka je bila što smo uvek upisivali nešto više studenata nego što je dozvoljeno, ali smo mi imali sve papire jer je proširenje rang-listi odobrilo Ministarstvo prosvete i nauke, budući da besplatno upisujemo i studente Rome, izbeglice, studente sa hendikepom… Ne možete rešavati socijalne probleme i poštovati brojke – kaže profesor Samardžić.

On dodaje da će sve to biti ispravljeno u decembru, kada očekuju da dobiju novu, višu kvotu, jer su dokazali da imaju dovoljno kapaciteta za povećan broj studenata. Škola inače ima 16.000 kvadratnih metara.

Broj mobilnog telefona direktora Visoke škole za vaspitače strukovnih studija u Aleksincu dr Stojana Obradovića nalazi se na sajtu škole, što nije uobičajeno. Za naš list kaže da je on rukovodilac posla i da ujedno predstavlja školu i da je logično da uvek mora da bude dostupan svakom studentu, profesoru, pa i novinaru. Na pitanje kako je izgledala poseta tima Komisije za akreditaciju, on kaže da su obilazak započeli razgovorom sa direktorom, u kojem ih je obavestio o povećanom broju studenata za poslednje tri i po godine, kao i povećanom broju nastavnika, a naročito doktora nauka.

– Mi smo im, na primer, pokazali grafikone o tome šta studenti misle o profesorima, a oni su tražili listiće sa studentskim odgovorima. Proveravali su kako štampamo diplome, da li štampamo dodatak diplomi, obišli su vrtić koji imamo u školi i koji delom služi i za praksu, po čemu smo jedinstveni u Srbiji. Po modelu slučajnog uzorka su ulazili u učionice i obišli na primer muzički kabinet, videli da imamo potreban broj harmonika, gitara… – priča dr Obradović.

Upitan da li je škola „umivana” pre dolaska komisije, direktor odgovara da nije bilo potrebe, da je škola uredna, upravo je sređen i krov i da je jedna od profesorki u prošloj kontroli čak rekla da je takvu svečanu salu videla jedino u Amsterdamu.

Dr Tatjana Marinković, direktorka Visoke zdravstveno-sanitarne škole strukovnih studija „Visan” iz Zemuna, kaže da su ovu posetu doživeli kao pomoć za poboljšanje kvaliteta i da se nisu posebno pripremali.

– Nismo krečili, ali jesmo nešto malo ukrašavali, stavili smo cveće… U principu sve je sređeno, od prostora do dokumentacije i samo smo održavali sistem po dobijanju akreditacije. Članovi komisije razgovarali su sa našim profesorima, studentima, obilazili prostor, i najduže su se zadržali u razgovoru sa studentskim parlamentom – priča dr Marinković.

Glavna tema su bili bodovi, jer kvadrata (1.300) ima i više nego dovoljno za trenutnih 280 studenata. Ovo je mlada škola, kapaciteti nisu puni, ima slobodnih mesta, kaže direktorka, a drugi upisni rok je u toku.

Nalazi Komisije za akreditaciju trebalo bi da budu poznati u novembru, a iduće godine kreće proveravanje i privatnih i državnih fakulteta po redu po kojem su akreditovani.

Sandra Gucijan