Brucosi6

 

Будући бруцоши Универзитета у Београду мораће, у просеку, да издвоје пет хиљада динара за плаћање надокнаде за полагање пријемног испита. За већину матураната то ће бити велики трошак, поготову за оне који се не рангирају за буџет па ће морати да плаћају и школарину. Студенти су дужни да пре изласка на тест доставе уплатницу о уплаћеном износу који покрива трошкове организовања пријемног испита.

-Цене полагања различите су и зависе од прорачуна трошкова сваке високошколске установе. Најскупља рачуница лане је била на Архитектонском факултету – 12.000 динара, па иако још нису свели трошкове за ову, сасвим је извесно да цена неће бити мања од прошлогодишњег износа. Како су нам рекли на факултету надокнада за полагање пријемног испита обухвата трошкове за ауторски рад комисије, материјала и материјалних трошкова. Студенти полажу тест из области схватања простора, стереометрије, разумевања и закључивања и представљања у простору.

– Цена надокнаде за полагање пријемног испита биће иста као и прошле године – каже Слободан Гвозденовић, декан Саобраћајног факултета. – Ту су укључени и трошкови полагања пробног теста, на коме ће студенти имати сличне задатке као и на главном тесту. Током полагања пријемног испита ангажовано је око сто људи, који раде од јутра до вечери.

КАЛЕНДАР

Пријављивање кандидата за полагање пријемног испита биће од 24. до 26. јуна, док је полагање пријемних испита заказано од 27. до 29. јуна. Максимални број бодова је 100, а на пријемном испиту кандидати могу освојити највише 60 поена. Доња граница за школовање о трошку државе је 51 поен.

Гвозденовић истиче да се на пријемном појави око 600 матураната, за које треба припремити тестове, копирати документа јер конкуришу на више факултета, обезбедити наставника који ће дежурати током пријемног. После тога неопходно је прегледати тестове, унети резултате и објавити их на сајту факултета.

– Пошто немамо довољно простора, највећи трошак за полагање пријемног испита нам је изнајмљивање простора – каже Марко Бацковић, декан Економског факултета. – Неколико година су наши студенти полагали тестове на Сајму, али смо због великих трошкова то прошле године организовали на Машинском и Филолошком факултету. Осим материјала, потребно је и платити професоре који су ангажовани током пријемног.

 

Б. Б.