Učenici srednjih škola u Srbiji uskoro bi izradom novih standarda na kraju školovanja mogli da polažu završne ispite u matičnim školama umesto prijemnih ispita za fakultete, najavili su u Ministarstvu prosvete.

Državna sekretarka u ministarstvu prosvete Tinde Kovač Cerović ocenila je da su završni ispiti u osnovnim školama, koji su prvi put održani ove godine, pokazali dobre rezultate, te da će ministarstvo uskoro oformiti radnu grupu i napraviti standarde za srednje škole.

– Ovim testovima smo pokazali koliko je osiguravanje kavalitete obrazovanja važno za budućnost našeg obrazovnog sistema – rekla je Cerović i dodala da u obrazovnom sistemu još postoje određene mane poput korupcije.

Završni ispiti na kraju osmog razreda u junu polagalo je 76.134 učenika, što je čak 98,26 odsto osmaka. Konferenciji “Podrška osiguranju kvaliteta sistema završnih ispita na nacionalnom nivou u osnovnom i srednjem obrazovanju” obratila se i Jolanda San-Hose prvi savetnik i šef sektora delegacije EU u Srbiji

– Zadovoljni smo kako je protekao završni ispit u osnovnim školama u Srbiji. Država je pokazala da je kvalitet osigurala i EU će nastaviti u ovome da vas podržava – rekla je Jolanda.

Piter Mogensen rukovodilac ovog programa koji vredi četiri miliona evra, pohvalio je nastavni kadar u Školama u Srbiji uporedivši ih sa kolagama u Danskoj.

BLIC