Posle nekoliko meseci stalnih krađa novčanika i platnih kartica u niškoj Železničkoj ambulanti uhvaćen lopov – profesor biologije

Niš – Posle prošlonedeljne bruke oko profesorke biologije u jednoj osnovnoj školi u Nišu, koja je uhvaćena kako za sebe kupuje drogu pred početak nastave, mislilo se da ne može da bude većeg skandala među ljudima zaduženim za vaspitanje i obrazovanje mladih. Nije, međutim, tako i, prosto rečeno, loše se mislilo. Pre tri dana, prošlog petka, u krađi je uhvaćen jedan profesor i to, zanimljivo, ponovo biolog.

U odnosu na prethodni slučaj profesorke koja je, potvrđeno je u policiji, registrovani uživalac droge, razlika je u tome što uhvaćeni profesor lopov trenutno nema posao.

Profesor džeparoš uhvaćen je u objektu niškog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika na železnici, gde su se mesecima unazad događale čudne krađe. Svake nedelje, jednom ili dva puta, u ambulanti je nestajalo ponešto. Najčešće su bez traga nestajali novčanici i platne kartice iz ženskih torbi u svlačionicama ili iz fioka u kancelarijama. U ambulanti su počeli da zaziru jedni od drugih, sumnjalo se da je lopov među njima. Onda su, pošto je jednoj doktorki nestao novčanik s više od deset hiljada dinara, obavestili policiju.

Policija je došla i otišla, obećavši da će, ukoliko na osnovu otisaka otkrije lopova, obavestiti zaposlene u poznatoj Železničkoj ambulanti.

Pre nego što j stigao bilo kakav izveštaj od policije, prošlog petka, oko 10.30 časova, radnica zadužena za sterilizaciju medicinskog posuđa u laboratoriji ove ambulante krenula je do prostorije za presvlačenje da uzme novac za doručak. Kada je otvorila vrata našla se oči u oči s lopovom, koji je uveliko pretresao njenu i ostale ženske tašne. U ruci je, ispričala je kasnije, već držao jedan novčanik. Žena se nije zbunila. Iz sveg glasa povikala je na njega, naredila mu da stane gde je bio i s vrata pozvala obezbeđenje. Portir i vozač ambulante priskočili su joj u pomoć i savladali lopova, a brzo je s obližnje železničke stanice stigla i patrola dežurnih policajaca.

Pred policijom i radnicima u ambulanti, koji su ga uhvatili, lopov je rekao kako se zove, šta je po zanimanju, izdiktirao svoj matični broj i broj lične karte. Potom je odveden u policijsku stanicu na niškom Crvenom krstu na dalju „obradu”.

Ono što nikako još ne mogu da shvate lekari i svi zaposleni u Železničkoj ambulanti, svakako je zanimanje lopova. Kako je rekao policiji, a kasnije je potvrđeno, reč je o profesoru biologije. Trenutno je bez posla, a radio je prethodnih godina u Nišu i Aleksincu. Zašto više ne radi nije rekao.

S potvrdom iz policije da je reč o profesoru biologije, stigla je još jedna informacija: isti lopov „operisao” je u prethodnom periodu i u drugim ustanovama u Nišu i na nekim niškim fakultetima, gde je na jednom, samo nekoliko dana pre hapšenja u Železničkoj ambulanti, takođe bio uhvaćen kako krade novčanike. Ali je, posle saslušanja, i pušten.

Da li ćeovog puta pošto je, saznajemo, zadržan u policijskom pritvoru onoliko koliko zakon predviđa, do 48 časova, biti uhapšen i zadržan u pritvoru, ili će opet biti pušten da nastavi s unosnim dopunskim zanimanjem?

Toma Todorović