ЖЕНЕВА –

Дописном члан САНУ, професору др Завиши Јањићу, на свечаности у Женеви уручена је међународна награда за метеорологију, ИМО награда, коју додељује Светска метеоролошка организација (СМО), саопштио је данас Републички хидрометеоролошки завод Србије.

Zaviša Janjić, meteorolog, zoom

Престижно признање, аналогно Нобеловој награди у другим научним дисциплинама, проф. Јањићу јуче је уручио генерални секретар СМО Мишел Жаро, током 65. заседања Извршног савета специјализоване агенција Уједињених нација.

Професора Јањића су за ту престижну награду предложиле Република Србија и САД, где иначе овај уважени научник живи, а награда, златна медаља, уручена му је за 2012. годину, и то за изванредан допринос у развоју теорије и праксе моделирања атмосфере и нумеричке прогнозе времена.

У образложењу о додели награде је наведено „У знак признања за његове изванредне дугогодишње доприносе на унапређењу теорије и праксе моделирања атмосфере и нумеричке временске прогнозе, а посебно за развој генерација атмосферских модела заснованих на својим иновативним нумеричким схемама и схемама параметризације које се користе за истраживање и временске прогнозе широм света инспиришући рад многих научника и стварајући прогнозе које стижу до милиона корисника.“

Јањић је креатор четири генерације атмосферских модела који се годинама користе у научне и образовне сврхе у службама за прогнозу времена широм света, чиме се овај светски прознати научник нашао у друштву колега који су својевремено направили прву прогнозу времена у историји човечанства.

ИМО награда, носи име претходнице Светске метеоролошке организације, Интернационалне метеорололошке организације (ИМО) која је основана 1873, додељује се сваке године од 1956. и највиша је и најпрестижнија у оквиру метеоролошке науке.

Међу добитницима ИМО награде су највећа имена твораца савремене метеорологије и климатологије као егзактних наука, али нико осим проф. Јањића није са ових простора.

Јањић ради у америчком Националном центру за еколошку прогнозу, а у изјави Танјугу прошле године, када је боравио у Београду, рекао је да започео свој научни рад почетком седамдесетих година на Универзитету у Београду, Катедри за метеорологију и у Савезном хидрометеоролошком заводу, где је поставио свој први у низу модела, тзв. ХИБУ модел.

Његово дело је деценијама тема истраживања и инспирација бројних научника широм света. Његови модели, поред тога што веома прецизно рачунају краткорочну прогнозу времена, успешно се користе и за климатске прогнозе и истраживања.

Такође, Јањић стално помера границе размера у којима се врше рачунања, од почетних пар стотина километара у регионалним моделима, до данашњих један километар.

Проф. Јањић је добио признања не само у међународној научној заједници већ и у низу национаних метеоролошких установа које оперативно користе његове моделе за прогнозу времена.

За свој успех, овај научник прошле године добио је честитке од помоћника председника САД за науку и технологију и директора Канцеларије Беле куће за научну и технолошку политику, од председника Генералне скупштине Уједињених нација Вука Јеремића, а крајем 2012. био је и гост САНУ.

Поводом признања, Републички хидрометеоролошки завод организоваће свечани скуп у понедељак, 27. маја.

РТВ