Red-za-penziju.jpg

Од Нове године пооштравање услова за одлазак у пензију. Старосна граница помера се за четири месеца, а према још важећим правилима, сви који испуњавају услове могу да поднесу захтев за пензионисање до 30. децембра ове године. Међутим, обрачун се не мења, па ће онај ко оде у пензију 2013. године имати иста права и висину пензије, као и онај ко је захтев поднео до краја године.

Старосна граница за одлазак у пензију од 1. јануара наредне године биће померена за четири месеца, а према још важећим правилима, сви који испуњавају услове могу да поднесу захтев за пензионисање до 30. децембра 2012. године.

Red-za-penziju.jpg

„Ово пооштрење услова се односи само на стицање права, а не и на брачун пензија. Обрачун се не мења, па ће онај ко оде у пензију 2013. године имати иста права и висину пензије, као и онај ко је захтев поднео до краја ове године“, рекао је агенцији Бета помоћник директора Сектора за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања Бранислав Рашић.

Он је додао да сви који испуњавају услове за одлазак у пензију, а желе што пре да се пензионишу, морају да поднесу захтеве на шалтерима филијала Фонда ПИО најкасније до 30. децембра.

Рашић је прецизирао да се од 2013. године мушкарцима подиже старосни услов, а женама и године стажа потребне за пензионисање за по четири месеца. У овој години мушкарци са 40 година стажа су могли да се пензионишу најраније са 53 године и осам месеци живота, а у 2013. години ће се ова старосна граница подићи за четири месеца.

Од наредне године жене ће у пензију моћи најраније са 53 године и четири месеца живота и са 34 године и четири месеца стажа.

Рашић је напоменуо да ће бити промењени и услови за породичну пензију тако што се старосна граница увећава за шест месеци: удовица ће морати да има најмање 51, а удовац 56 година.

Прописи се мењају и за раднике са бенефицираним радним стажом, тако да ће, како је рекао Рашић, осигураници којима се стаж рачуна са увећаним трајањем, моћи да поднесу захтев са навршене 54 године.

Полицијски службеници који раде на сложеним оперативним пословима, запослени у БИА, ВОА, ВБА и Управи за извршење кривичних санкција у 2013. години ће моћи да се пензионишу са 53,6 година живота и 21 годином стажа, уз услов да су на радним местима са бенефицираним радним стажом провели 11 година.

Рашић је напоменуо да ће остали полицијски службеници, који имају бенефициран радни стаж, у наредној години моћи да се пензионишу са 56 година док по садашњим прописима то могу да учине са 55,8 година.

„Основни услов за одлазак у старосну пензију се не мења, а то је за мушкарца 65 година живота и 15 година стажа, а за жену 60 година живота и 15 година стажа“, нагласио је Рашић.

Законом је предвиђено да се услови за одлазак у пензију постепено пооштравају до 2023. године, како у погледу година живота, тако и у погледу година стажа.

„Тада ће бити потребно да мушкарац има 40 година стажа и најмање 58 година живота, а зена 38 година стажа и 58 година живота“, указао је Рашић.

У протеклој години није било већег прилива захтева, тако да је до 30. новембра примљено 144.494 за старосну пензију, 52.730 за инвалидску и 52.599 захтева за породичну пензију. У односу на прошлу годину, није дошло до повећања броја захтева за пензионисање већ тај број стагнира.

Укупан број корисника пензија у Србији износи 1.690.000, што представља повећање од 51.355 пензионера. Висина просечне пензије у Србији износи 22.917 динара.

РТС