У четвртак други круг

Упис у средње школе почео је у среду, а ђацима је ове године, у просеку, било потребно бар четири бода више за жељену школу, него претходној генерацији. Тако, рецимо, у појединим гимназијама ни максималних сто бодова није било довољно за упис. У ”италијанском” одељењу Треће београдске гимназије последњи на листи има 100,98, а у природно-математичком одељењу новосадске Гимназије ”Јован Јовановић Змај” последњи примљени освојио је рекордних 113,75 бодова (изнад 100 су поени са такмичења)!

ПРОШЛИ ОНИ КОЈИ СУ ИМАЛИ НУЛА БОДОВАУКУПНО 167 ученика имало је нула бодова из математике, а 309 није урадило ниједан задатак из српског језика. Али, и за њих има места у школама где је мало интересовање.Тако се, на пример, у првом кругу нико није пријавио за смерове за полагача облога, кровопокривача и стаклоресца у Грађевинској школи.

Ученици се жале како је због лаког пријемног праг знања подигнут, па су многи добри ђаци завршили у школама које су на листи жеља ставили на зачеље. Калкулисали су бројем бодова који су прошле године били потребни за одређене смерове, па су се многи прерачунали и завршили у школама које нису желели. Тако су поједини одлични ученици са готово 80 бодова распоређени у машинске школе.

И ове године, најтраженија су била огледна одељења у туристичким, угоститељским, медицинским, правним и економским школама, као и поједине гимназије.

-Праг за упис је подигнут, јер је тест био другачији него раније, подељен по нивоима знања. Прошле године из српског су ученици просечно освојили 11,5 а ове године 13,89, а из математике је просек са 11,42 подигнут на 13 поена – објашњава Лазаревић. – У већини школа у којима је интересовање велико, потребно је више бодова него пре. Рекордер је Ваздухопловна академија, у којој је праг на смеру авиотехничара подигнут за 18 бодова у односу на прошлу годину.

Прошле године највећа гужва била је у огледном смеру за кувара београдске Угоститељско-туристичке школе, где је на једно место конкурисало седам осмака.

– Ове године интересовање је још веће, али још нисмо добили прецизан број од Министарства. Долазе нам родитељи и деца која су желела да се упишу, а нису успела. Жао ми је, али физички не можемо да примимо никога преко броја – каже Милијанко Портић, директор школе. – Последњи на листи за туристичког техничара има 91 бод, а кулинарски техничари имају између 79 и 95 поена. За кувара су била потребна минимум 73 бода.

Традиционално, огромно је интересовање и за Фармацеутско-физиотерапеутску школу, где је доњи праг за фармацеутског техничара био чак 97,48, а за физиотерапеутског четири бода мање. За банкарског службеника у Правно-пословној било је потребно 93,50, а за исти смер у Првој економској 2,5 бода више.

 

ДРУГИ КРУГ

ЗА 5.621 ученика који у среду нису уписани, остало је 13.292 места у другом уписном кругу. Они ће у четвртак моћи да предају нове ”листе жеља”, а у суботу ће да буду распоређени у школе које имају још слободних места.

И. МИЋЕВИЋ