TANJUG tabla

– Predstavnici tri prosvetna sindikata koji štrajkuju od 28. januara traže nastavak pregovora sa Vladom, a u suprotnom prete demonstracijama i štrajkom glađu.Predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović je rekao da je takav stav zauzet na sastanku predstavnika sva tri reprezentativna sindikata u Beogradu.Živanović je najavio da će sindikati tražiti od predsednika Srbije Borisa Tadića da se uključi u pregovore.

Skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuju tri sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti. Pored povećanja plate za oko 20 odsto do kraja godine, traže i izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu. Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatio dogovor sa Vladom i prekinuo štrajk.

„Od Vlade tražimo da se bezuslovno nastave pregovori o našim zahtevima. U suprotnom, 25. marta organizovaćemo protest ispred Vlade Srbije na kojem očekujemo vise od 20.000 naših kolega“, kazao je predsednik sindikata Nezavisnost.

Prema njegovim rečima, ako i posle toga ne bude dogovora sa Vladom, sindikati će demonstrirati u Beogradu 26. i 27. marta. Posle toga razmotriće mogućnost da članovi glavnog odbora sindikata stupe u štrajk glađu, dok bi ih ostali prosvetni radnici podržali opšim štrajkom.

Ministarstvo prosvete je najavilo da će prosvetni radnici koji su štrajk nastavili posle potpisivanja kolektivnog ugovora koji je 7. februara prihvatio jedan reprezentativni sindikat, biti plaćeni po učinku. Sindikati u štrajku smatraju da je ta odluka nezakonita.

Poslednji put pregovori sa sindikatima održani su polovinom februara, kada je ministar Žarko Obradović rekao da se o zaradama više neće razgovarati, jer će plate, kako je rekao, zavisiti od ekonomske situacije.

Nastavnici su 7. marta dobili ček za prvi deo februarske zarade koji nije umanjen, a drugi deo februarske zarade očekuju oko 20. marta.

Ministar prosvete Žarko Obradović sada kaže da će sačekati zvaničan dopis sindikata prosvete koji traže nastavak pregovora sa Vladom.

On je rekao da će se potom o svemu konsultovati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

„Reč je o zvaničnoj politici Vlade, a ne o samovoljnim odlukama ministra. Kada dopis stigne, obavestiću premijera i konsultovaću se sa njim“, kazao je Obradović.