– Sindikati prosvete će organizovati 25. marta potpunu obustavu rada u školama i protestni skup u Beogradu ukoliko dobiju umanjen drugi deo februarske zarade.

Tri sindikata prosvete koji štrajkuju sedmu nedelju za redom najavli potpunu obustavu rada 25. marta i protestni skup, ako u februaru dobiju umanjenu zaradu.

Prosvetarima navode i da im je žao što deo javnosti ima pogrešnu percepciju o razlozima njihovog štrajka.

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da ovo „nije puki štrajk, nije socijala“ već „intelektualna pobuna protiv nekompetentnih vlasti“.

Sindikalci kao mnogo veće probleme od povećanja plata ističu to što nema jasne strategije obrazovanja, što država sve manje ulaže u prosvetu i odbija njihove zahteve da se promeni katastrofalan zakon o sistem obrazovanja.

„Protiv centralizma se moramo braniti. Ako neko kaže oduzeću ti od plate, a to neće biti po zakonu i ako neko kaže neću da pregovoram sa tobom i ako neko kaže pobedila je država, onda odgovor glasi ja ću još više da štrajkujem“, rekao je Sokić.

Plate su, kako tvrde on, samo jedan od razloga za štrajk, koji je u javnosti pogrešno prikazan kao jedini. Ono što im je ministarstvo ponudilo nije za njih rešenje. Bez obzira na sve, prosvetari ističu da čine sve da se ova situacija što manje odrazi na njihove đake.

„Mi đacima sada dajemo maksimum i smatramo da će to moći u dogledno vreme da drži vodu jedino neće biti dobro ako potraje, ne smemo tako produžiti još mesec dana“, rekao je Sokić

Prosvetni radnici su 7. marta dobili ček za prvi deo februarske zarade koji nije umanjen, a drugi deo februarske zarade očekuju oko 20. marta. Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da je odluka o radikalizaciji štrajka doneta nakon dopisa ministra prosvete da će prosvetnim radnicima koji su u štrajku biti odbijen deo plate.

„Ti radnici su za vreme skraćenja nastave na 30 minuta obavili sve nastavne sadržaje, kao i sve aktivnosti koje postoje u školi. Znači, kompletno je obrađen nastavni plan i program, kao i nastavne i vannastavne aktivnosti“, ističe Brajković.

„I pored svega toga, ministar se odlučio, da bi na neki način ugušio štrajk i da bi ugušio nezadovoljstvo ljudi zbog toga što imaju male lične dohotke, da im umanji plate“, dodaje on.

Brajković kaže da je takva odluka Ministarstva nezakonita i da će prosvetari koji su u štrajku pokrenuti postupak protv direktora škola i ministra prosvete, a ukoliko im od drugog dela februarske zarade bude odbijen deo, prosvetari će 25. marta potpuno obustaviti rad i organizovati veliki protest u Beogradu ali i drugim većim gradovima.

Sindikati zovu ministra na sastanak

Sindikati prosvete koji štrajkuju pozvali su ministra prosvete Žarka Obradovića da dođe na zajednički sastanak glavnih odbora tih sindikata u subotu, 12. marta.

Oni navode da ministar između ostalog treba da im odgovori zašto nije poštovan zakon koji obavezuje da se Protokol sa sindikatima potpiše pre usvajanja budžeta.

Sindikati su pitali i po kom se zakonu može prosvetnim radnicima umanjivati zarada, a ostalima koji su bili u štrajku davati nagrade u vidu bonusa koji su zabranjeni Zakonom o budžetu za 2011. godinu.

U saopštenju se navodi da će ministar, ukoliko odbije poziv na sastanak imati „drugu priliku za to, zajedno sa premijerom, jer će ispred vlade doći hiljade prosvetnih radnika da ih obavesti o daljoj strategiji i sudbini srpske prosvete“.