E.V.N.

dr-prosveta_310x186

ŠTRAJK prosvetnih radnika ušao je u jedanaesti dan, a broj škola u kojima su učionice i dalje prazne smanjio se u ponedeljak na stotinu. Od 1.804 škole u Srbiji, u 872 su časovi trajali 45 minuta, a u 821 bili su skraćeni na pola sata, prebrojalo je Ministarstvo prosvete. Prosvetari i predstavnici Vlade Srbije u ponedeljak nisu pregovarali. Ni sindikalci i država u ponedeljak nisu ponudili neko novo rešenje problema.

Ni na trećem po redu, ”mirenju” u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova predstavnici ministarstava finansija i prosvete i sindikalni lideri nisu uspeli da se dogovore.

– Predstavnici dva sindikata, koji su potpisali protokol sa Vladom Srbije izašli su sa sastanka, jer oni više nemaju nikakav spor. Za preostala dva, kao i za ministarstva, već na sledećem sastanku najverovatnije će dati konačnu preporuku, koja, doduše, nije obavezujuća – najavljuje miritelj Živko Kulić.

Ministar prosvete Žarko Obradović, međutim, smatra da je apel upućen školama urodio plodom:

– Nastava se odvijala, časovima od 30 ili 45 minuta odvijala u više od 95 odsto škola, što pokazuje da se dogovor Vlade i sindikata u najvećoj meri sprovodi.

Sindikalna konfuzija, ipak, i dalje traje, jer su, u borbi za veće zarade, sindikati uspeli i da se posvađaju.

Kontradiktorne izjave predstavnika pojedinih sindikata, koji su stavili potpis na protokol sa vladom i najavili obustavu štrajka, a potom se predomislili, unele su dodatnu konfuziju među đake, njihove roditelje, ali i nastavnike. Prema poslednjim tvrdnjama sindikata, potpisani protokol je nevažeći.