VEČERNJE NOVOSTI

KRACI_ZA_TRECINU_DECA_

Prosvetnim radnicima koji još štrajkuju plate će definitivno biti umanjene. Drugi deo zarade umanjen za 10.000-12.000 dinara

ZARADE prosvetnih radnika koji su u štrajku biće umanjene za devet do 33,34 odsto, u zavisnosti od grada i školske uprave kojoj pripadaju. Najveći udar po džepu osetiće  profesori, koji će, u proseku, primiti 10.000 dinara manje.

Po kojoj formuli je urađen obračun drugog dela februarskih zarada niko još zvanično ne otkriva. U Sindikatu prosvetnih radnika Srbije kažu da i ne postoji jedinstven model za umanjenje plata, već da je sve prepušteno na volju školskih uprava.

– Od Ministarstva prosvete je stigao dopis direktorima da se zaposlenima koji su u štrajku odbije od plate, bez uputstva kako to da se učini – kaže Slobodan Brajković, predsednik ovog sindikata. – Ministarstvo je, takođe, naredilo da se plate ne isplaćuju dok spiskovi overeni od školskih uprava ne stignu u Trezor.

Brajković tvrdi da će zaposleni, kojima su umanjene plate, imaju pravo da tuže školu, jer nisu prethodno dobili rešenje o smanjenju plate, na šta imaju pravo žalbe. On dodaje da minimalna zarada, koju imaju spremačice i drugo pomoćno osoblje, ne sme da se smanjuje po zakonu.

– Direktori neće snositi posledice štrajka, tako da će oni primiti drugi deo zarade kao i do sada. Sramotno je da se onima koji imaju najveću platu ne odbija ništa, a pomoćnom osoblju koje prima najmanje, zarade se smanjuju za oko 4.300 dinara – otkriva Milorad Antić, predsednik foruma srednjih stručnih škola Beograda.

Ministar Žarko Obradović izjavio je u četvrtak, posle razgovora sa sindikatima, da su blizu rešenja dva problema, ali smanjenje zarade štrajkačima nije pominjao. U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, međutim, kažu da dogovor još nije blizu.