БЕТА  NA_STAPU

Prosvetni sindikati protestovali u Beogradu, najavili da će nastaviti štrajk dok vlada ne pristane da ispuni njihove zahteve za poboljšanje stanja u obrazovanju.Predstavnici tri reprezentativna sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti predali su vladi i Ministarstvu prosvete predlog sporazuma od devet tačaka u kojem traže da svi oni kojima je zarada umanjena zbog štrajka dobiju taj novac do 28. marta.

Predajom zahteva Vladi Srbije, Ministarstvu prosvete i nauke i pisma predsedniku Borisu Tadiću okončan je višečasovni protest u Beogradu, ali će štrajk u školama, prema najavama prosvetara, od ponedeljka biti nastavljen.

Jedan od zahteva je i da se u aprilu i oktobru izvrše korekcije koeficijenata zarada prosvetnih radnika od ukupno deset odsto.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović rekao je prosvetnim radnicima ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu da su sindikalni predstavnici razgovarali s pomoćnikom ministra prosvete Zoranom Kostićem, a pošto on nema ovlašćenja da odlučuje o njihovom predlogu sporazuma taj dokument će biti dostavljen premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru prosvete Žarku Obradoviću.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji rekao je da su sindikati uvek spremni na razgovor sa vladom, kao i da će štrajk biti prekinut ako vlada potpiše predloženi sporazum sa sindikatima.

U suprotnom, kako je rekao, zasedaće glavni odbori sindikata i odlučiti o daljem toku štrajka. Erdelji je upozorio da je moguća i radikalizacija štrajka prosvetnih radnika.

Nakon protesta ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je izjavio da će se o zahtevima sindikata prosvete konsultovati s predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem, ali i upozorio da se rešenje mora tražiti u okviru ekonomskih mogućnosti i zemlje i poštovanje zakona.

Obradović je u izjavi Tanjugu naveo da će „ekonomski deo“ zahteva sindikata biti upućen Ministarstvu finansija na razmatranje i ocenu, kako bi potom i vlada što pre bila spremna da pozove sindikate na razgovor i da, kako je rekao, „sednemo i, nadam se, i potpišemo“.

„Ako Ministarstvo finansija uspe da uradi svoj deo posla, mi smo sutra spremni za razgovor“, poručio je on.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u centru Beograda kako bi od Vlade Srbije zatražili hitan početak pregovora o „prihvatljivom“ povećanju zarada zaposlenih u javnom sektoru.

Mitingu se na poziv tri prosvetna sindikata u štrajku pridružilo još sest sindikalnih organizacija iz prosvetnog, zdravstvenog, pravosudnog i policijskog sektora.

A da je i učenicima već dozlogrdio štrajk prosvetara govori i protest đaka koji je danas održan u Kraljevu.