Tri reprezentativna sindikata prosvete, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije, zapretili su štrajkom, ukoliko prosvetnim radnicima do 20. septembra ne budu isplaćene sve zakinute zarade.

– Ukoliko se taj novac ne isplati, donećemo odluku o stupanju u štrajk upozorenja shodno Zakonu o štrajku – poručili su sindikalci. Radi se o pogrešno obračunatim platama za vreme godišnjih odmora u 2014, 2015. i 2016. godini.
 
Na primer, profesor sa 25 godina staža, koji je i razredni starešina, u 2013. godini zakinut je 3.500 dinara, isto toliko u 2014., a u 205. godini 5.500 dinara, naveli su predstavnici sindikata.
 
Kako su najavili, štrajk upozorenja značio bi po jedan neodržan čas u svakoj smeni, odnosno dva dnevno.
 
Sindikati prosvete nezadovoljni su zbog stanja u obrazovanju i nepoštovanju Sporazuma iz februara 2015. godine i zahtevaju:
 
– povećanje plata u obrazovanju
 
– isplate nagrada predviđena Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom
 
– donošenje Zakona o platnim razredima
 
– nastavljak rada na donošenju izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja
 
– zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora za visoko obrazovanje i predškolsko vaspitanje i obrazovanje.
 
Od resornog ministra i Vlade Republike Srbije tražimo da se plate u obrazovanju budžetom za narednu godinu povećaju za 17 odsto kako bi se bar izjednačile sa prosečnom platom u Republici Srbiji, kažu iz sindikata i dodaju da oko 80 odsto zaposlenih u obrazovanju ima visoku stručnu spremu.
 
Protestu prosvetara koji organizuje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, pridružiće se ako budu pozvani.
 
– Oni su rekli da je to njihov protest, ali ako nas pozovu mi ćemo to podržati jer imamo istu ideju – kažu iz ovih sindikata.
 
USPRS organizuje protest 31. avgusta, kako bi još jednom podsetili resorno ministarstvo na brojne nagomilane probleme u prosveti, a on će simbolično početi u pet do 12, na Trgu Nikole Pašića.
 
Potreba za korenitim promenama u obrazovanju
 
– Zadovoljni smo idejom i željom ministra da se korenito uvedu neke stvari, što veruje i podržava sindikate, što će u svaku strukturu ubaciti predstavnike sindikata, jer mi poznajemo probleme iz obrazovnih ustanova – kaže mr Valentina Ilić u ime ova tri sindikata.
 
Dr Tomislav Živanović iz GSPRS Nezavisnost istakao je da bi pre svega trebalo izvršiti mrežu škola, što je osnovna korenita promena obrazovnog sistema.
BLIC