toma pers

Dijalog… Sindikati traže nastavak pregovora.

Predstavnici tri prosvetna sindikata, koji štrajkuju od 28. januara, zatražili su juče nastavak pregovora sa Vladom, a u suprotnom prete protestom, pa i štrajkom glađu!Takav stav je, prema rečima predsednika granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ Tomislava Živanovića, zauzet na jučerašnjem sastanku predstavnika sva tri reprezentativna sindikata. On je najavio da će sindikati tražiti od Borisa Tadića da se uključi u pregovore.

– Od Vlade tražimo da se bezuslovno nastave pregovori o našim zahtevima. U suprotnom, 25. marta organizovaćemo protest ispred Vlade Srbije na kojem očekujemo vise od 20.000 naših kolega – kazao je on. – Ako i posle toga ne bude dogovora sa Vladom, sindikati će demonstrirati u Beogradu 26. i 27. marta. Posle toga, razmotrićemo mogućnost da članovi glavnog odbora sindikata stupe u štrajk glađu, dok bi ih ostali prosvetni radnici podržali opštim štrajkom.

Sindikati su ranije najavili da će, ako im plate budu smanjene zbog dosadašnjeg štrajka, 25. marta obustaviti nastavu u celoj zemlji i demonstrirati u Beogradu. Ministarstvo prosvete je najavilo da će prosvetni radnici koji su štrajk nastavili posle potpisivanja kolektivnog ugovora koji je 7. februara prihvatio jedan reprezentativni sindikat, biti plaćeni po učinku. Štrajkači smatraju da je ta odluka nezakonita.

Pored povećanja plate za oko 20 odsto do kraja godine, oni traže i izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu. Skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuju tri sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti. Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prekinuo štrajk.