TADIC-OBRADOVIC

Sindikati čekaju odgovor… Boris Tadić i Žarko Obradović

Poziv – Tri od četiri sindikata u prosveti traže nastavak pregovora

Sindikati radnika u prosveti (tri od četiri) juče su poslali pisma predsedniku Srbije Borisu Tadiću i ministru prosvete Žarku Obradoviću sa inicijativom da što pre otpočnu pregovori države i prosvetara. Ministar Obradović poručio je da će se o njihovim zahtevima najpre konsultovati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

U pismu, sindikati su zamolili Tadića da im pomogne da započnu pregovore sa ministrom, jer su oni jedino rešenje.

– Iako smo očekivali da ćete se bar oglasiti, u ovoj dramatičnoj situaciji nije kasno ni da to sada učinite. Pomozite nam da se vratimo za pregovarački sto! Odbijanje resornog ministra da se sa nama sastane pogoršavaju ionako tešku situaciju – navodi se u pismu predsedniku Tadiću.

Nezadovoljni protokolom

S druge strane, ministra prosvete Žarka Obradovića u pismu su još jednom pozvali na pregovore, jer oko 70.000 zaposlenih u prosveti protestuje nezadovoljno protokolom, potpisanim početkom februara.

– Svesni situacije u kojoj se nalazimo, a kao odgovorni ljudi, predlažemo vam da preispitate svoju odluku i da se vratite za pregovarački sto – obraćaju se sindikati u pismu ministru.

Ministar prosvete poručio je da će se, pošto dobije zahteve sindikata, konsultovati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, jer je reč o zvaničnoj politici Vlade, a ne o odluci ministra.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji kaže za Press da je socijalni dijalog jedino rešenje problema.

– Ovo je treći put da pišemo predsedniku i po peti da se obraćamo premijeru i ministru prosvete, ali odgovora nije bilo – navodi Erdelji, i napominje da bez obzira da li će biti započeti pregovori, ostaje zakazan protest prosvetara za 25. mart, kao i potpuna obustava rada i mogućnost štrajka glađu članova glavnog odbora ukoliko im bude smanjen drugi deo plate, 20. marta.

Nepromenjeni zahtevi

– Direktori škola dobili su nalog Ministarstva da smanjuju plate od 9 do 33 odsto, ali ne i uputstvo na koji način da to učine. Mnogi od njih, na primer u Beogradu, Kruševcu i Prokuplju, odbili su da smanje plate, dok drugi traže uputstvo kako da to sprovode – kaže Erdelji.

Sindikati traže povećanje plate, isplate jubilarnih nagrada, izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

Ana Vlahović, Beograd