TVRDI REKTOR MEGATRENDA MIĆA JOVANOVIĆ

Nekadašnji član Komisije za akreditaciju Nebojša Janićijević predavao izmišljen predmet na fakultetu kojem je zauzvrat dao akreditaciju

BEOGRAD – Nečista posla.

Profesor dr Mića Jovanović, rektor Univerziteta Megatrend, upozorava da srž „prosvetne mafije“ leži u Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK).

Kao dokaz kako stvari funkcionišu pri dodeli akreditacija fakultetima, Jovanović navodi primer Nebojše Janićijevića, profesora sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, bivšeg člana KAPK i sadašnjeg člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

– On je kao nagradu za brzu dodelu akreditacije na jednom privatnom univerzitetu u školskoj 2009/2010. godini predavao „izmišljen predmet“ „bihevioralno ponašanje i multivarijantna analiza“. Pa svakome je jasno da se radi o izmišljenom predmetu. U samom nazivu imamo pleonazam „bihevioralno ponašanje“ ili, pojednostavljeno, „ponašajuće ponašanje“, ali povezivati čak i to sa „multivarijantnom analizom“ u jednom nakaradno smišljenom predmetu je katastrofalno – kaže Jovanović.

On dodaje da je Janićijević bio u sukobu interesa jer je istovremeno bio i član KAPK i član Saveta Narodne banke Srbije.

Jovanović tvrdi i to da je sadašnja predsednica KAPK Vera Vujčić Megatrendu nanela štetu od 1,5 miliona evra jer je, zloupotrebivši položaj, pogrešno obavestila Akreditacionu komisiju Austrije da Univerzitet nema akreditaciju.

– Zbog toga je Megatrend nju i još neke članove komisije tužio – objasnio je Jovanović.

Vujčićeva: To su klevete!

Predsednica KAPK Vera Vujčić kaže da su Jovanovićeve optužbe „klevete i uvrede“, kao vrsta pritiska na Komisiju:

– Te neutemeljene tvrdnje i klevete u potpunosti odbacujem. Mi smo samo na pitanje Akreditacione komisije iz Beča, da li je Megatrend dobio akreditaciju, odgovorili da je nije ni tražio.

Vujčićeva napominje da profesor Jovanović nema pravnog osnova da tuži Komisiju.

Janićijević: Bio sam gost

Profesor Nebojša Janićijević negira Jovanovićeve optužbe i tvrdi da je kao gost profesor održao jedno četvoročasovno predavanje pod imenom koje Jovanović pominje na jednom privatnom univerzitetu, za šta je dobio honorar.

– Bio sam jedan od tri člana Komisije određene za fakultete za društveno-humanističke nauke i nikad nisam favorizovao nijedan fakultet. Akreditacija je dodeljivana redosledom kako je koji fakultet podnosio – kaže Janićijević.

KURIR