Начин на који је спроведено полагање мале матуре нанео штету васпитно-образовном процесу, саопштио Национални просветни савет и затражио одговорност актера. Сви актери у том процесу требало би да сносе адекватну личну и професионалну одговорност, истиче се у саопштењу.

Национални просветни савет саопштио је да је због начина на који је спроведен завршни испит у основним школама нанета штета васпитно-образовном процесу у целини да је угрожен је вредносни систем у друштву.

Matura.jpg

Савет у саопштењу наводи да би сви актери у том процесу требало да сносе адекватну личну и професионалну одговорност.

„Национални просветни савет је забринут и огорчен због начина на који је спроведен завршни испит у основној школи, као и због покушаја да се тај испит положи на недозвољен начин.

Са жаљењем констатујемо да је тиме нанета непроцењива штета васпитно-образовном процесу у целини и додатно угрожен вредносни систем у нашем друштву“, истиче се у саопштењу.

Дугорочне последице по осигурање квалитета образовног система могу бити катастрофалне, што треба да забрине сваког појединца, наводи Национални просветни савет, који у саопштењу пита ко ће сутра учити децу, лечити, бити „ослонац модерне и ефикасне привреде“, ако диплома било ког нивоа није заснована на знању.

Мала матура је поништена и резултати са испита неће се узимати у обзир приликом уписа средње школе, а ученици ће се рангирати према успеху од шестог до осмог разреда и резултатима на такмичењима, јер је откривнео да су тестови из српског језика били украдени.

Поднете су кривичне пријаве против против особе за које се сумња да су одговорне за крађу тестова и против три особе које су, како се сумња, одговорне за прикривање те крађе.

ртс