Reforma nastave bitnija od udžbenikа

Greške u knjigama iz kojih uče osnovci i srednjoškolci, a koje su opet u žiži javnosti nakon primera u priručniku za nastavnike „Gramatolomija“ i povezivanja reči glupača i ženske osobe, naterao je Nacionalni prosvetni savet da taj problem uvrsti na dnevni red sledeće sednice.

Desanka Radunović, predsednica NPS koji učestvuje u odobravanju priručnika i udžbenika, kaže da je i na tom telu deo odgovornosti zbog te greške, ali i drugih grešaka.

– Inovacije u srednjim školama bile su glavna tema na sednicama, pa zato još nismo o ovom i drugim slučajevima raspravljali. Dobili smo pismo Poverenice za zaštitu ravnopravnosti koja nam je ukazala na sporan priručnik i ta tema će biti obrađena na narednoj sednici. Ima još primera grešaka u udžbenika i tome ćemo ubuduće posvetiti malo više pažnje – kaže Radunović za „Blic“.

Zbog primera „glupača“ nadležnima se obratila i Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja smatra da je to primer vređanja i omalovažavanja žena.

– Nedopustivo je da se ovako nešto nađe u udžbeniku i ne mogu da verujem da je ovako nešto dobilo odobrenje za štampu – kaže poverenica.

Hajduci su slični Robinu Hudu?

U OŠ “Josif Pančić“ kažu da jedino u udžbeniku iz istorije postoji pomalo smešno poređenje, odnosno da hajduke izjednačavaju sa Robinom Hudom. I u udžbenicima za srednju školu ima neprimerenih rečenica. U udžbeniku Psihologija za drugi razred Gimnazije stoji da “od osobe koja je duševno zaostala, od idiota, nije moguće ni u najboljim uslovima stvoriti inteligentnu osobu“.

Ona je rekla da su još u junu poslali preporuke svim relevantnim insitucijama da se revidiraju sadržaji. „Bilo je vremena da se iz prodaje povuku ovakvi udžbenici“, kaže Petrušić.

Novica Pavličić, direktor izdavačke kuće „Gramatolomija“, u čijem se izdanju iz 2003. godine pominje reč glupača, kaže da će stara izdanja biti zamenjena novim.

– Ovaj priručnik se ne kupuje u školama već isključivo u knjižarama i nijedna škola nije sa njim počela školsku godinu jer nije obavezan – kaže Pavličić.

Grešaka i neprimerenih opisa pojmova ima i u mnogim drugim priručnicima i udžbenicima. Tako iz knjige „Svet oko nas 1a“ za prvi razred đaci uče da će sledeće godine avgust umesto 31 imati 29 dana, april 31, a maj 30 dana. Nastavnica biologije Marina Miljković iz OŠ „Banović Strahinja“ kaže da je prošle godine koristila udžbenik u kome se radi lakše vizualizacije DNK poredio sa merdevinama, a hromozomi sa štipaljkama.

Blic