KG_PROTEST_STUDENATA

Više od 1.000 srednjoškolaca u Kragujevcu protestovalo zbog odrađivanja nastave subotom. Razišli se posle razgovora sa predstavnicima škola i grada, koji su obećali da će razmotriti njihove zahteve.Kragujevački srednjoškolci obustavili su protest koji su danas započeli u Velikom parku u tom gradu, pošto su s predstavnicima škola i grada postigli dogovor da se razmotre njihovi zahtevi.

Taj dogovor je delegacija učenika postigla na sastanku s načelnikom školske uprave za Šumadiju Radojkom Damjanovićem, gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem i direktorima srednjih škola, pa su se, oko 14 sati, razišli sa platoa ispred Skupštine grada Kragujevca.

Učenici kragujevačkih srednjih škola traže da ne idu na nastavu subotom kako bi nadoknadili izgubljene časove koje su propustili za vreme štrajka prosvetnih radnika, kao i smanjenje gradiva.

Oni su se oko podneva okupili u Velikom parku, a potom prošetali gradskim ulicama do Skupštine grada, gde su istakli svoje zahteve.

„S obzirom na to koliko je dug bio period štrajka prosvetnih radnika, nastavni proces je bio neregularan pa učenici sa nedovoljnim ocenama nisu imali mogućnosti da kroz vidove nastave pokažu svoje znanje i poprave ocene“, naveli su u peticiji učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole „Toza Dragović“.

Oni ističu da „s pravnog stanovišta, školška godina 2010/2011. nije imala regularan tok, a učenici nisu regularno ocenjeni“, zbog čega traže da školska uprava naloži rukovodstvima šrednjih škola da se nedovoljne ocene učenika poprave.

Na zajedničkom sastanku u gradskoj upravi, direktori srednjih škola su rekli da su učenici svoje zahteve trebalo prvo da dostave rukovodstvu svojih škola i da nije trebalo da izađu na ulice.

Kragujevački srednjoškolci su, u šetnji ulicama Kragujevca, nosili transparent „Ako se može njima, može se i nama“.

Dok su bili okupljeni u Velikom parku, učenici su rekli novinarima da će nastaviti proteste i narednih dana, i da će se o tome dogovarati na svojoj internet strani, koju su otvorili na Fejsbuku pod naslovom „Štrajk svih škola u Kragujevcu“.

U Kragujevcu ima 11 srednjih škola, sa oko 8.000 učenika, među kojima su i dve specijalne škole.

(Tanjug)