1

Sva pomoć na jednom mestu

„Info-rum“ – Kancelarija za mlade Beograda danas otvara prvi centar za informisanje, edukaciju i savetovanje mladih. Sve usluge „Info-ruma“, internet, računari, škole jezika i pravna pomoć, neće se naplaćivati.Visoka stopa nezaposlenosti, ali i nedostatak informisanosti dva su ključna problema sa kojim se suočavaju mladi u Beogradu. Kako bi donekle rešila ovaj problem, Kancelarija za mlade Beograda danas otvara „Info-rum“, prvi centar za edukaciju i savetovanje mladih.

Centar se nalazi u ulici 1.300 kaplara 2 (bočni ulaz Kolarčeve zadužbine) i pružaće brojne usluge od značaja mladima, poput interneta, telefona, kurseva jezika, seminara, a što je najvažnije, sve je besplatno!

Prema istraživanju CESIDA, čak 70 odsto Beograđana starosti do 30 godina ne zna gde da potraži osnovne informacije o zaposlenju, studiranju ili pak besplatnoj školi stranog jezika. Na gotovo svim skupovima posvećenim ovoj problematici mladi kao tri ključna problema identifikuju nezaposlenost, neinformisanost i nedostatak kvalitetno provedenog slobodnog vremena. Upravo prevazilaženjem ovih teškoća baviće se „Info-rum“.

Odgovor za 48 sati

Kosta Andrić, direktor Kancelarije za mlade Beograda, ističe da će nakon dužeg vremena mladi Beograđani sve informacije moći da potraže na jednom mestu.

– Brojna istraživanja godinama unazad pokazuju da su mladi u glavnom gradu zabrinjavajuće neinformisani. Iz godine u godinu sve je veći broj projekata, stipendija ili pak besplatnih škola jezika i računara namenjenih upravo njima, pa smatram da je krajnje vreme bilo da se otvori centar koji će sakupljati i plasirati sve te informacije kako bi im uvek bile dostupne – kaže Andrić, i nastavlja:

 

Besplatno za mlade u „Info-rumu“

* pravna pomoć

* škole stranih jezika

* škole računara

* internet

* korišćenje računara

* obuka u pisanju CV-ja

 

– Na svako pitanje koje nam upute, bilo kog karaktera, odgovor će dobiti najkasnije za 48 sati, odnosno za dva dana. Tu smo za sve njihove male ili velike nedoumice, svesni činjenice da je adekvatna informisanost najbolja osnova za dalji napredak u životu. Ideja je osmišljena i organizovana po modelu koji postoji u zemljama članica Evropske unije.

Vrata novog centra biće otvorena svakog radnog dana od 9 do 19 sati.

– Svesni činjenice da danas nemaju svi pristup internetu ili pak svoj računar, opremili smo jednu prostoriju sa 25 kompjutera, koje će moći besplatno da koriste. Takođe, oni koji budu želeli prolaziće i obuku u pisanju CV-ja, a biće obezbeđena i edukacija iz oblasti računara i engleskog, italijanskog i nemačkog jezika – ističe Andrić, i dodaje da će svoje prostorije po potrebi da ustupe i raznim studentskim organizacijama.

Besplatni advokat

U novom centru zainteresovani studenti po prvi put moći će da dobiju i besplatnu pravnu pomoć.

– Samo prošle godine imali smo čak 600 prijava, bilo da je reč o porodičnom nasilju, problemima sa stipendijom i slično, pa smatram da je ovaj segment pomoći bio i više nego neophodan. Ono što je još važnije jeste da, pored besplatnog savetovanja, naši advokati će i zastupati mlade Beograđane koji odluče da sudskim putem reše neki životni problem. Naravno, i za ovu uslugu neće biti potreban nikakav novčani izdatak. Bitno je da oni koji dođu nisu stariji od 30 godina, a da bi koristili naše usluge treba da dođu u naš centar kako bismo im zakazali termin – kaže direktor Kancelarije za mlade Beograda.

Ana Stanković