anfiteatar11108b706d031214001_368x245

Izvor: Beta

Kruševac — Više od dve stotine učenika kruševačkih srednjih škola protestovalo je zbog prekida štrajka i najave da će izgubljeni časovi biti nadoknađeni.Sad učenici ne žele nastavu.Oni su, nezadovoljni odlukom sindikata prosvete, protestovali pred zgradom Gradske uprave, uzvikujući „Ministre, care, ne daj im pare“.

Okupljeni srednjoškolci skandirali su tražeći da časovi ostanu skraćeni i da se profesorima smanje plate.

„Hoćemo časove od 30 minuta“, bila je jedna od parola koje su uzvikivali kruševački školarci, a nakon tridesetak minuta, pošto im se niko iz Gradske uprave nije obratio, učesnici protesta su se razišli uz povike „Vratićemo se opet“.

Protest zu započeli učenici Građevinske škole, koji su se najpre okupili pred svojom školskom zgradom, a potom krenuli put Mašinsko-elektrotehničke, Hemijsko-tehnološke, Medicinske i Ekonomske škole i sa vršnjacima koji su im se pridruživali šetnjom kroz glavnu gradsku ulicu stigli do zgrade Gradske uprave.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je odlučila da privremeno prekine štrajk. Preostala dva sindikata Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti sutra će održati sednice Glavnog odbora na kojima će se izjasniti o prihvatanju sporazuma sa vladom i odlučiti da li prekidaju štrajk.

U razgovoru sa novinarima, učenici su protest obrazložili time da su „kada su oni želeli da rade, profesori štrajkovali“, te da su ih doveli u situaciju da sada teško mogu da nadoknade izgubljeno gradivo.

Načelnik Školske uprave Milan Đokić rekao je da su „učenici bili navedeni na ovakav postupak od strane pojedinih profesora iz Građevinske i Ekonomske škole“, te da ne treba osuđivati decu, ali treba pitati direktore gde su im đaci s obzirom na to da se protest odvijao u vreme nastave.

Đokić je dodao da „srednja škola nije obavezna“ i da ko ne želi da je pohađa „ne mora“, kao i da „ni nastavnici ni učenici ne mogu rušiti sistem“.

Skup srednjoškolaca pratio je veći broj policajaca, a protest, koji inače nije bio najavljen, prošao je bez incidenata i narušavanja javnog reda.