Proširenje – Počeli građevinski radovi u Istraživačkoj stanici.U Istraživačkoj stanici „Petnica“, jedinstvenoj obrazovnoj ustanovi na Balkanu, počeli su radovi na proširenju kapaciteta. Država će u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata uložiti 5,3 miliona evra, a u nabavku najsavremenije opreme još 2,3 miliona evra. Kompletni radovi biće završeni do 1. aprila sledeće godine.

BIĆE MESTA ZA 180 POLAZNIKA …Budući izgled Petnice

Za devet meseci montažni objekti u istraživačkoj stanici „Petnica“, građeni pre 20 godina, dobiće potpuno novi izgled. Nakon izgradnje novog kompleksa centar za talentovane đake i studente imaće smeštajni kapacitet od 180 mesta. Građevinski radovi odvijaće se u dve faze, kako bi se letnji programi realizovali po planu, a već je počeo iskop za temelje nove zgrade laboratorije.

Prvo grade laboratoriju

– U prvoj fazi gradimo novu laboratoriju za fiziku, biologiju i hemiju od 1.300 kvadrata i završavamo izgradnju novog smeštajnog objekta koji je započet pre 15 godina i završen do prve ploče. U drugoj fazi, od septembra, kada u Istraživačkoj stanici ne bude polaznika, prelazimo na rekonstrukciju i dogradnju ostalih objekata, poput kuhinje i restorana, koje polaznici trenutno koriste – objašnjava Dragomir Planojević iz beogradske firme „Projektomontaže“, koja je dobila ovaj posao.

Građevinci u Istraživačkoj stanici rade punom parom, čak i po visokim temperaturama koje su proteklih dana prelazile 35 stepeni.

– Zemljani radovi će biti završeni za nekoliko dana, a onda sledi temeljna ploča i dalja konstrukcija. Kada počnemo sa betonskim radovima na ovom, ujedno ćemo raditi i na smeštajnom objektu – kaže inženjer Goran Milosavljević.

Nis obećao pomoć

Direktor Istraživačke stanice Vigor Majić kaže da će najlepši poklon za 30 godina postojanja jedinstvene naučne institucije biti izgradnja novog pristojnog prostora u kojem može da se radi. Pored novog smeštajnog objekta sa nekoliko sala, Istraživačka stanica će imati modernu laboratoriju, planetarijum sa širim projekcionim mogućnostima, biće rekonstruisan nastavni centar i biblioteka.

Građevince ni žega ne zaustavlja … Radiće se do 1. aprila

– Dok se budu izvodili građevinski radovi, u „Petnici“ će će se svi planirani programi u ovoj godini, uz manje improvizacije, odvijati uobičajeno. Cilj nam je da ubuduće još više otvorimo vrata darovitim učenicima, da se podstaknu na nauku i iskoriste talente koje poseduju, da se za nastavnike organizuje širok spektar obuka po najsavremenijim metodama, kao i da Istraživačka stanica sa novim kapacitetima bude atraktivan prostor za naučne i profesionalne skupove. Nakon završetka radova i modernizacije stanice, očekujemo dalju podršku države. Logično je da država, ako već ulaže u prostor, nastavi da podržava i programe koji se organizuju u tom prostoru. Kao velika, ozbiljna kompanija, Naftna industrija Srbije obećala je nastavak podrške „Petnici“, a o tome pregovaramo i sa EPS-om – kaže Majić.

 

S. Stevanović