Nema mesta za sve

Subvencije za državne vrtiće – Grad sa 80 odsto subvencioniše samo boravak dece u državnoj ustanovi, dok za privatne vrtiće, u kojima su deca koja se nisu upisala u „Radosno detinjstvo“, nema novca

Privatni vrtići su mnogim mališanima jedini izbor

PRESKUPO… Privatni vrtići su mnogim mališanima jedini izbor

Grad i dalje sa 80 odsto od pune cene boravka subvencioniše samo boravak dece u državnoj ustanovi, dok privatni vrtići, u kojima uglavnom završavaju deca koja ne mogu da se upišu u „Radosno detinjstvo“, ostaju uskraćeni za dotacije iz gradske kase.

Svake godine ispod crte na listi za upis u PU „Radosno detinjstvo“ ostaje veliki broj mališana, a roditelji čija deca nisu upisana u tu predškolsku ustanovu moraju mesečno da izdvoje između 12.000 i 20.000 dinara za privatno obdanište.

Grupa na Fejsbuku

U novosadskim privatnim vrtićima trenutno ima oko 900 dece, a bar 70 odsto roditelja ove dece oseća veliko opterećenje, jer mesečno moraju da izdvoje između 120 i 200 evra, koliko košta boravak u ovim ustanovama.

– Moj dvogodišnji sin prošle godine nije bio primljen u jaslice, a na listi čekanja bilo je još oko 2.000 mališana. Zbog toga sam dete upisala u privatno obdanište i pokrenula grupu na Fejsbuku „Radosno detinjstvo pripada svoj deci Novog Sada“, revoltirana time što je mnogo dece ostalo uskraćeno za smeštaj u državnoj ustanovi – priča za Press Nada Lazić-Priselac. Ona navodi da je, u međuvremenu, i njeno dete primljeno u „Radosno detinjstvo“, ali da nije htela da ga prebacuje iz privatnog vrtića jer se već navikao na kolektiv.

– Jedna od najčešćih primedaba roditelja je da su grupe u državnim vrtićima velike, a da ima malo vaspitača. Roditelji se žale i da je neophodno da u vrtiće često donose i toalet papir, vlažne maramice, ubruse, flomastere, bojice… Neko bi rekao: „Pa šta bi oni hteli za 3.500 dinara mesečno“, ali zaboravljaju da za svako upisano dete u „Radosno detinjstvo“ grad izdvaja i do 12.000 dinara mesečno – ističe Nada Priselac.

Na listi čekanja 2.000 dece

Član gradskog veća za finansije Živko Makarić ranije je za Press izjavio da je novim zakonom o predškolstvu predviđeno da grad finansira samo ustanove čiji je osnivač, tako da nema mehanizama da se privatnim vrtićima odobre sredstva. I ove godine na listi čekanja ostalo je još oko 2.000 mališana, a gradnja novog vrtića u Radničkoj ulici, u koji bi moglo da bude upisano oko 300 dece, još nije počela.

 

Predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova Mira Matić navodi da je njihova ideja da svaki roditelj, koji je poreski obveznik, dobije vaučer na određeni limit i da sa njim ide u onaj vrtić gde će njegovom detetu biti najudobnije i gde će dobiti dobru uslugu.

Upis uz vaučer

– Zar za grad nije jeftinije da subvencioniše i decu u privatnim vrtićima nego da se ulaže u izgradnju novih objekata, jer se na ovaj način odmah rešava problem – pita se Mira Matić.

Bez gradskih subvencija, cena boravka deteta u vrtiću „Radosno detinjstvo“ svakog meseca košta oko 15.000 dinara, a toliko košta i boravak u privatnom vrtiću gde niko od roditelja ne traži da donosi toalet papir i ostali potrošni materijal.

 

Larisa Onodi