Penzionisana šefica zatvorskih čuvara u Požarevcu Radmila Jovanović Canić priznala je danas na suđenju za aferu „Indeks“ da je dala 5.000 evra.

Optužena Radmila je platila polaganje ispita za koje „nije imala vremena“, i rekla je da na te ispite nije ni izlazila.

Radmila Jovanović Canić (56) je na suđenju pred Višim sudom u Smederevu priznala da je kupovala ispite na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i da je napredovala od administrativnog radnika preko nadzornika u ženskom delu zatvora do zapovednika obezbeđenja.

Ona je sa beneficiranim radnim stažom otišla u penziju u maju 2009. godine, a na pitanje suda odgovorila je da ima penziju od 72.000 dinara i da je završila Pravni fakultet u Kragujevcu.

Optužena Jasmina Petrović negirala je danas navode optužnice da je posredovala u davanju mita od 5.000 evra koji je Canić dala profesoru Todoru Podgorcu, koji je zatim taj novac raspodelio na nekoliko profesora koji su upisivali ocene u indeks.

Jasmina Petrović je u suočenju rekla svojoj kumi Canić da je srebroljubiva i da je to znala cela Zabela.

Prema optužnici, diploma se mogla dobiti za 12.000 evra do 16.000 evra ili za automobil „bmw“, a pozitivna ocena za jedan ispit „koštala“ je od 100 evra do 1.500 evra.

Optuženo je 87 profesora, studenata i navodnih posrednika u korupciji.

Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela, od kojih je 114 dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

 

(Beta)