Od 1. do 5. oktobra održavaju se 42. Međunarodni susreti dece

„Radost Evrope“ okuplja i mališane sa invaliditetom

Tradicionalna dečja manifestacija „Radost Evrope“ biće održana u Beogradu od 1. do 5. oktobra, u organizaciji Dečjeg kultiurnog centra a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda. Na 42. Međunarodnim susretima učestvovaće deca iz 19 evropskih zemalja, a tema ovogodišnje manifestacije je „Kad bi drveće hodalo“, po nazivu pesme Grigora Viteza.

Tokom pet dana trajanja manifestacije deca iz cele Evrope imaće priliku da se druže i predstave različitim umetničkim programima – klasičnom, tradicionalnom, džez i savremenom igrom, dramom, muzikom i filmom. Manifestacija „Radost Evrope 2011“ počeće u subotu, 1. oktobra karnevalom u okviru kojeg je planiran svečani defile od platoa kod Crkve Svetog Marka do fontane na „Tašu“, sa početkom u 17 sati. U okviru manifestacije, 3. oktobra, biće održana tri koncerta „Susreti prijateljstva“ u Velikoj dvorani Dečjeg kulturnog centra Beograda. A svečani koncert u Sava Centru biće održan 5. oktobra u 20 sati, koji će direktno prenositi RTS.

Na manifestacijama „Radost Evrope“ i „Dečja nedelja“ učestvovaće i deca sa invaliditetom. Predsednik Savetodavnog tela za osobe sa invaliditetom pri kabinetu gradonačelnika, Darko Ivić rekao je da je grad na taj način želeo da omogući druženje dece sa invaliditetom sa mališanima iz čitave Evrope, što je veoma važno za njihovu inkluziju.

– Pripremili smo nekoliko zanimljivih druženja i na izvestan način spojili dešavanja u okviru „Radosti Evrope“ i „Dečje nedelje“, koja je ove godine posvećena deci sa invaliditetom. Najpre će mališani u subotu učestvovati na velikom karnevalu „Radosti Evrope“, zatim u ponedeljak u 18.30 sati deca će se družiti s vršnjacima iz Litvanije, Hrvatske i Crne Gore, koji će prvi put doći u Školu za oštećene sluhom – nagluve „Stefan Dečanski“. Predviđen je prigodan program za goste i zajednička izrada predmeta od gline. Istog dana, pedesetoro dece sa invaliditetom prisustovaće koncertima dece iz evropskih zemalja, koja će se predstavljati u 11, 16 i 20 časova u Dečjem kulturnom centru – rekao je Ivić. Deca sa invaliditetom učestvovaće i u sportskim aktivnostima, koje su predviđene za utorak na Adi Ciganliji.

GSP prevozi decu

I ove godine Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd prevoziće decu, učesnike međunarodne manifestacije „Radost Evrope“. Direktor GSP-a Mileta Radojević, koji je i predsednik Odbora manifestacije, rekao je da je to veoma važna i jedna od najstarijih manifestacija u zemlji i regionu.

– Manifestacija bi trebalo da podstakne učesnike da promovišu zaštitu životne sredine, utiču na razvoj ekološke svesti i ljubavi prema prirodi – istakao je Radojević. Prema njegovim rečima, GSP „Beograd“ je i do sada prevozio učesnike brojnih kulturnih i sportskih manifestacija koje su se održavale u prestonici.

DANAS