Nacionalna asocijacija za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organica“, saopštila je danas da će organizovati stručno usavršavanje 200 profesora iz srednjih poljoprivrednih škola za predmet „Organska proizvodnja“.

Serbia organika će u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu i Zavodom za unapredjenje obrazovanja pri Ministarstvu prosvete, od kojeg je dobila akreditaciju, sprovesti program edukacije nastavnog kadra srednjih poljoprivrednih škola iz oblasti organske proizvodnje u toku 2011. i 2012. godine.

– Obuka profesora će biti organizovana kroz predavanja i radionice, tako da će steći znanja, kako o metodama organske biljne i stočarske proizvodnje, tako i o zaštiti u obe grane poljoprivredne proizvodnje – navodi se u saopštenju.

Upoznaće se i sa standardima u oblasti sertifikacije i propisima iz oblasti deklarisanja organskih proizvoda, a i sa stanjem, mogućnostima i trendovima na

domaćem i stranim tržištima

U saopštenju se navodi da je predvidjeno održavanje šest seminara, koje je podržala Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju (GIZ).

Od ove jeseni u obrazovni sistem Srbije prvi put uveden predmet „Organska proizvodnja“, koja će se izučavati u 33 poljoprivredne stručne škole koje imaju smer „poljoprivredni tehničar“.

– Taj smer godišnje upiše oko 1.000 mladih, što znači da će u narednim godinama oko 4.000 njih imati mogućnost svake godine da se steknu sazanja o organskoj poljoprivredi – ističe se u saopštenju.

U Serbia organica ističu da „mladi predstavljaju veliki potencijal za organsku poljoprivredu“, a obrazovanje u toj oblasti omogućava im da ostanu na selu

BLIC