Beograd – Tri srpske naučnice, fizičarke Magdalena Đorđević i Jovana Petrović i hemičarka Polina Blagojević, dobitnice su nacionalnih stipendija od po 5.000 evra za izuzetan naučnoistraživački rad u okviru globalnog programa „Za žene u nauci“. Konkurs na kom je učestvovalo stotinu mladih naučnica je drugi put organizovan u našoj zemlji, u saradnji Ministarstva prosvete i nauke, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO i kompanije Loreal Balkan.

Državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović je istakao da su ovogodišnje pobednice konkursa „dragulji srpske nauke“, sa zavidnim rezultatima i da je ovaj konkurs dobar primer afirmacije rodne ravnopravnosti u nauci. Mitrović je podsetio da je u novi ciklus naučnih istraživanja do 2014. godine uključeno više od 3.000 mladih istraživača i naveo da država očekuje od naučnih institucija da postanu konkurentne i kompetentne na svetskom tržištu.

– Kroz ovaj program je do sada nagrađeno više od 1.000 mladih naučnica u svetu, i zadovoljstvo nam je što su među najboljima i naučnice iz Srbije. Kompanija Loreal je obezbedila stipendije kao podsticaj mladim, talentovanim i posvećenim ženama da unaprede svoj naučnoistraživački rad i nastave da se bave nukom u Srbiji – rekla je Brigite Streler, generalna direktorka kompanije Loreal Balkan.

DANAS