tabla

Izvor: B92

Beograd — Više sindikata javnih službi, među kojima su i tri prosvetna sindikata u štrajku, sutra u Beogradu će održati protest pod nazivom „Ustaje Srbija“.Sindikalci očekuju da će se na Trgu Nikole Pašića u podne okupiti 20.000 radnika koji će Vladi Srbije i na ovaj način pokazali nezadovoljstvo stanjem u javnom sektoru Srbije.

Sindikati prosvete koji su već dva meseca u štrajku poručuju da sutra u školama neće biti nastave, ali nisu mogli da preciziraju kakav će školski raspored čekati đake od ponedeljka.

Da rešenje problema zele odmah a ne kako ministar prosvete predlaže tek u aprilu, prosvetni sindikati pokazace sutra i izlaskom na beogradske ulice. Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića protestna kolona krenuće ka zgradi Predsedništva, gde će predsedniku Borisu Tadiću biti predato otvoreno pismo. Povorka će zatim nastaviti ka zgradi Vlade.

Nezadovoljne prosvetne radnike na sutrašnjem mitingu podržaće i kolege iz sindikata zdravstva, policije, pravosuđa i drugih sindikata javnih službi i državnih organa.

Sindikalci kažu da će sutrašnji miting biti istorijski, jer su nakon dužeg vremena sindikati u Srbiji ujedinjeni i odlučni da Vladi pokažu da bolji položaj radnika u Srbiji mora da postane njihov prioritet.

„Mi očekujemo da će sutra na taj miting doći i roditelji i deca da kažu ministru javno da ovaj problem mora da se reši, da školska godina ne dođe u pitanje“, kaže Leonardo Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

„Mi znamo da je Vladi lakše izgleda da se obračunava sa poštenim ljudima koji žive od svog rada, da to njima izgleda mnogo lakše nego da se razračunaju sa sivom ekonomijom, sa onih 35 posto koji se odvijaju u sivoj zoni. Međutim, mi ćemo se potruditi da im to postane mnogo teže, mi ćemo da nastupimo zajedno“, kaže Živorad Mrkić iz Novog sindikata zdravstva Srbije.

„Policija ima obaveze prema svom narodu, zdravstvo prema svom narodu, prosvetni radnici prema svom, kako može iko da kaže da se oni bore protiv svog naroda? Ono što ja mogu da potvrdim da ćemo pružiti solidarnost svim kolegama“, kaže Veljko Mijailović, iz Policijskog sindikata Srbije.

„Obrazovanje je u Srbiji na marginama“

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ izjavio da sutrašnjim protestom taj sindikat želi javnosti da pokaže da je obrazovanje diskreditovano.

Prema rečima Tomislava Živanovića, obrazovanje u Srbiji, koje je na marginama, treba da se vrati u centar društva kao motor njegovog razvoja.

Živanović je, gostujući u „Kažiprstu“ RTV B92 rekao da ima pozitivnih pomaka i da se nazire rešenje u vidu postizanja sporazuma između Vlade i sindikata i da će, čak i ako danas dođe do dogovora, sutra ipak biti održan protest.

Okupljanje učesnika predviđeno je na Trgu Nikole Pašića odakle će se uputiti ka Predsedništvu Srbije, a zatim i pred vladu i Ministarstvo prosvete i nauke, najavio je on.

Živanović očekuje dolazak oko 20.000 ljudi iz unutrašnjosti i Beograda i priključenje protestu sindikata zdravstva i pravosuđa i najavio je da će u cilju rešavanja problema biti predata pisma ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je da su časovi skraćeni na 30 minuta u 591 školi. To je 32,9 odsto ukupnog broja škola. Kako je navedeno, časovi u 1.203 škole traju normalno – 45 minuta.

Živanović je naveo da su smanjena sredstva za obrazovanje u budžetu, da lokalna uprava ne izmiruje obaveze prema obrazovanju i da je oko 1.400 škola i dalje u štrajku.

Govoreći o zaradama zaposlenih koji su štrajkovali, on je potvrdio da oko 20.000 nastavnika nije primilo platu, jer direktori škola nisu potpisali nalog o njihovom smanjenju, izrazivši nadu da će resorni ministar pomoći u nalaženju rešavanja tog problema.

Živanović je rekao da ne očekuje da će škoska godina biti znatnije produžena zbog štrajka i da je sindikat „Nezavisnost“ predložio da se povećanje plata za oko pet odsto odloži za mesec dana da bi se ta sredstva uputila kao pomoć Japanu, koji je zadesio zemljotres.