Публикацију користи готово четири и по милиона вршњака у 27 земаља ЕУ

Жар­ко Об­ра­до­вић и Вен­сан Де­жер (Фото Танјуг

„Европски дневник – мудар избор”, публикација у издању Делегације Европске уније у Србији на српском језику стигла је у руке око 84.000 ученика другог разреда средњих школа којима је и намењена. Такав дневник користи готово четири и по милиона вршњака на 23 језика у 27 земаља ЕУ. Србија је једина држава изван ЕУ у којој се већ трећу годину заредом издаје ова публикација и активно користи у настави.

– Мислим да је ово добар моменат за представљање новог издања „Европског дневника”. Примерци су подељени. Књига није пасивна. На њеним страницама ђаци ће пронаћи одговоре на многа питања и изворе допунских података о чланицама ЕУ, најважнијим корацима за приступање унији, месту Србије на том путу и њеним интересима… – представљао је публикацију Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Србији, јуче у београдском „Медија центру”.

Нека од главних поглавља у српском издању односе се на путовање, образовање, волонтирање, рад и предузетништво, заштиту потрошача, употребу Интернета, очување животне средине у нашој земљи и ЕУ.

– Сабрано је обиље тема које су објашњене на младима пријемчив начин. Дневник се сваке године унапређује на основу искуства, примедаба и сугестија ђака и наставника. Надамо се да ћемо добити статус кандидата и да ће се у следећем издању ове публикације за Србију наћи објашњења о томе шта треба урадити да се пређе пут од кандидата до члана ЕУ – оптимиста је Жарко Обрадовић, министар просвете и науке.

Упитан да ли је могуће да ћемо у Европску унију ући без водокотлића и са „чучавцима” у школским тоалетима, Обрадовић је нагласио да се последњих година доста новца улаже у образовни систем.

– Направили смо 23 нове школе, реновирали више од 850 објеката, било да се то односи на замену прозора, подова, обнављање дотрајалих тоалета, преуређење и изградњу фискултурних сала. Свега пет одсто буџета нам је на располагању за ствари које нису део издвајања за личне дохотке у систему који чине предшколско, основно и средње, високо образовање, ђачки и студентски стандарди, стипендије, награде… Тврдим да најрационалније трошимо новац којим располажемо. Наравно да желимо да сви ученици у Србији имају исте услове, али то није могуће без знатнијег издвајања за образовни систем – образложио је Жарко Обрадовић.

———————————————-

Наставницима наградно путовање у Брисел

Уз „Европски дневник” за ђаке, професорима у око 500 средњих школа подељено је 3.360 „Приручника за наставнике”. Новина у издању публикације је наградно путовање у Брисел за пет наставника. Добили су задатак да напишу есеј на тему „Европски дневник у мојој школи”. Радове треба да пошаљу Делегацији ЕУ до 1. маја следеће године.

М. Симић-Миладиновић