BEOGRAD – Letnja škola „Evrokrem“, u okviru koje će 30 srednjoškolaca učiti sve o Evropskoj uniji i evropskim vrednostima, počinje 25. avgusta i trajaće do 16 septembra, saopšteno je iz Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima.

 

Školu „Evrokrem“ organizuje Beogradska otvorena škola uz podršku Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, koja je prepoznala da su radionice dobar vid nastave na kojoj srednjoškolci mogu da nauče nešto više o osnovima evropskih integracija.

 

Anketa sa pitanjem „Šta su to evropske vrednosti“, koja je sprovedena među budućim polaznicima škole, pokazala da đaci u školi ne dobijaju dovoljno informacija o tome šta je Evropska unija i šta ona predstavlja.

 

Srednjoškolici su u velikom broju odgovorili na postavljeno pitanje sa „ne znam“, navodeći da nigde nisu imali prilike da nauče nešto više o tome, navode iz Agencije.

 

Međutim, ima i srednjoškolaca koji već imaju formirano mišljenje o evropskim vrednostima, a mnogi su se osvrnuli i na to gde se nalazi Srbija kada se govori o poštovanju tih vrednosti.

 

Srednjoškolci, uglavnom, smatraju da su evropske vrednosti poštovanje ljudskih i manjinskih prava, tolerancija, zaštita životne sredine, sloboda medija i govora, navedeno je u saopštenju.

KURIR