Министарство просвете и науке, уочи уписа ученика у средње школе који предстоји 13. и 14. јула, саопштило је да средње школе не смеју узимати новац приликом уписа. Ако родитељи и дају одређена средства школама то мора бити искључиво добровољно , а средства прикупљена на тај начин морају бити потрошена за обезбеђивање вишег стандарда образовања и васпитања.

Упис ученика у средње школе не сме се условљавати било каквом новчаном надокнадом кажу у Министарству просвете и науке.

„Ђачки динар се ипак уплаћује на жиро рачуне школа, али тек када га одобри школски одбор уз сагласност родитеља каже“, председник Актива директора средњих школа, Станко Матић.

Ове године, по препоруци Актива директора ђачки динар је 2.500 динара. Матић додаје да се ђачки динар може плаћати и на рате, а да се родитељима којима је то скупо излази у сусрет и са мањом цифром.

Закон о основама система образовања и васпитања на спречава да родитељи ученика донирају одређена средства ради обезбеђивања бољих услова за рад, али такве донације не смеју да буду изнуђене кажу у надлежном министарству.

Да подсетимо Савет родитеља сваке школе има право да донесе одлуку о уплати средстава на рачун школе, али та одлука не може да буде обавезујућа за родитеље.

 

РТВ