Издавање "болоњских" диплома

На факултетима и у Ректорату почело уручивање диплома. „Болоњске“ дипломе издају се и на енглеском језику, а називи занимања подударни су са називима у дипломама Европске уније.

Крајем прошле године на дипломе је чекало око четрнаест хиљада дипломаца. После отклањања проблема у електронској комуникацији, на матичним факултетима и у Ректорату Универзитета у Београду академцима се уручују дипломе.

После акредитације и свих уједначавања – система звања од стране Националног савета за високо образовање, одговарајућих профила предвиђених законом, правилником о стручној спреми у основној и средњој школи, и одговарајућих софтвера, први су филолози прошлог викенда почели да добијају дуго очекивана документа.

Дипломци кажу да са дипломама могу да траже више послова и на више места, као и да би могли да конкуришу за мастер студије у иностранству.

Називи занимања у дипломама подударни су са називима у дипломама у земљама Европске уније.

Декан Филолошког факултета Универзитета у Београду проф. Александра Вранеш каже да акредитација потврђује да су наше дипломе апсолутно компатибилне са дипломама у земљама ЕУ.

„Ми очекујемо и имамо повратне информације из иностранства да наши студенти, наши дипломци немају дипломе са нострификацијама“, рекла је Вранеш.

Ректор Универзитета у Београду проф. Бранко Ковачевић каже да диплома сад има пет нивоа заштите и да не може да се фалсификује.

„Коначно смо увели и издавање дипломе и на енглеском језику, тако да неће више морати да иду код судског тумача да преводе диплому. Иначе диплома овог универзитета признаје се свугде у свету“, истакао је Ковачевић.

До 15. јула документа ће добити 1.100 филолога. Овог месеца дипломе основних и мастер студија добили су и студенти ФОН-а.

РТС