Sukobi na najvećem privatnom pravnom fakultetu prete da dovedu u pitanje status, položene ispite i novac akademaca

Foto: Beta (arhiva)

Pravni fakultet „Union“ proglasio je dobrovoljnu likvidaciju, a oko 1.600 studenata zabrinuto je za svoj status, položene ispite i uloženi novac. Iza likvidacije, navodno, stoji sukob suvlasnika – Nebojše Šarkića, Slobodana Badževića, Mine Prokić i Mirka Draškovića sa jedne strane i bračnog para Vladimira Vodinelića i Vesne Rakić Vodinelić.

Nijedna od dveju sukobljenih strana ne želi da govori o detaljima tog sukoba, ali potvrđuju da će likvidacija, o kojoj je odluku doneo Privredni sud, već u četvrtak biti prekinuta.

Objašnjenje Nebojše Šarkića je da je likvidacija pokrenuta da bi se zaštitili interesi fakulteta, „koji su ugroženi finansijski i akademski“.

„Niko u likvidaciju ne ide zbog medenih kolača. Problema ima, ali oni nisu ni u kakvoj vezi sa studentima“, kaže za „Novosti“ Šarkić, koji je ovaj postupak i pokrenuo. „Bilo je nepravilnosti u funkcionisanju fakulteta, ne želim nikoga da osuđujem unapred, pa o detaljima još ne bih govorio.

Najvažnije je da studenti nisu ugroženi, zaposleni primaju zarade, upisujemo novu generaciju, a fakultet ima čak i neraspoređenu dobit“.

Prema rečima Nebojše Šarkića, fakultet će upisati novu generaciju akademaca. Na sajtu „Uniona“ je već spisak sa 70 brucoša koji su nedavno položili prijemni. U Komisiji za akreditaciju čuli su za slučaj privatnog pravnog fakulteta, ali kažu da nisu nadležni oni, već Ministarstvo prosvete i nauke.

On za četvrtak najavljuje sednicu osnivača, kada će se razgovarati o finansijskim problemima. Biće birana i nova uprava fakulteta. Jer, kada je proglašena likvidacija, prof. dr Vesna Rakić Vodinelić suspendovana je sa mesta dekana. Spekuliše se i da bi novi dekan mogao da bude upravo Šarkić.

Prof. Rakić Vodinelić zbog studenata ne želi da iznosi detalje i sa njima se, kaže, dogovorila da se ne oglašavaju sa previše pojedinosti o ovom slučaju.

„Studentima je već naneta šteta, jer ovakve priče utiču na ugled njihovih diploma“, kaže prof. Rakić Vodinelić. „Na čelu fakulteta je likvidacioni upravnik i nadam se da će ova situacija da se završi u četvrtak, kako su nam i obećali“.

A kako ne znaju kakva je budućnost „Uniona“, više od stotinu studenata okupilo se prošle nedelje u prostorijama fakulteta. Razgovarali su sa prof. Rakić Vodinelić i sada čekaju rasplet celog slučaja. I ako fakultet ostane u likvidaciji, moći će da studiraju još jednu godinu, a onda bi morali da se prebace na neke druge univerzitete.

Prema rečima prof. dr Sime Avramovića, novoizabranog dekana Pravnog fakulteta UB, biće učinjeno sve da, ako bude potrebe, prime studente privatnog fakulteta:

„Spremni smo da im omogućimo nastavak studija i što jednostavnije priznavanje velikog broja položenih ispita“.

Ovu mogućnost, dodaje, studenti bi mogli da iskoriste od 15. avgusta, kada se završava letnja pauza na fakultetu.

(MONDO)