B-92

obradovic u skupstini

Izjava ministra prosvete Žarka Obradovića da će plate zaposlenih u obrazovanju biti umanjene zbog štrajka „skandalozna i besmislena“, kažu prosvetari.
Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović kaže da je ministar izrekao „još jednu u nizu bespredmetnih i besmislenih izjava“.

„Takve izjave mogu samo da pojačaju i učvrste štrajkače da istraju u svojim zahtevima. Ministar mora da uzme u ruke Zakon o štrajku i pročita ga i tek nakon toga ćemo moći da uđemo u polemiku“, dodaje on.

Unija sindikata prosvetnih radnika saopštila je da je „Žarko Obradović današnjom izjavom, po ko zna koji put, pokazao da nije ministar prosvete nego politička ličnost koja vodi svoj privatni rat protiv prosvetnih radnika, koje je nazvao ‘interesnim grupama'“.

Prosvetni sindikati u štrajku su od 28. januara zahtevajući povećanje zarada prosvetara od 18 do 20 odsto. Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prosvetni sindikat koji je pristao na vladinu Protokol i obustavio prekid rada.

Iz tog sindikata je ukazano na to da su prosvetni radnici širom Srbije zgranuti izjavom resornog ministra da zaposleni u prosveti koji zbog štrajka potpuno obustave rad ili skrate časove na 30 minuta, neće moći da dobiju pun iznos zarade.

„Ta izjava je samo dokaz da Žarko Obradović ništa drugo ne zna, a o obrazovnom sistemu po najmanje, nego da preti“, poručeno je iz Unije, uz ocenu da bi se „svako drugi postideo te izjave i podneo ostavku“.

Unija je navela da će Obradović imati priliku da na protestnom skup prosvetnih radnika u Beogradu, čiji datum oržavanja još nije precizno utvrdjen, objasni šta je „za vreme svog neslavnog ministrovanja uradio i da li zaslužuje platu koju prima na Megatrendu“.