Реформа на испиту

Студенти траже брже, суштинске реформе у систему високог образовања Србије, које ће бити одрживе у дужем временском периоду. Њихове захтеве подржао је и ректорски савет Конференције универзитета Србије.

На Економском факултету почело је потписивање петиције у оквиру студентске кампање „Десетка за Србију“ за реформу високошколског образовања.

Број освојених бодова потребних за упис наредне године, запошљавање наставника, финансирање и стратегија високог образовања, питања су која треба у најкраћем року решити како би образовни систем био што функционалнији, сматрају и студенти и професори, чланови Сената Београдског универзитета.

У овом тренутку критичан је упис. Студенти сада морају да знају како ће се уписивати на јесен. Ако остане одредба да треба да дају годину за годином, односно добију 60 бодова, то ће моћи да оствари само тридесет одсто буџетских академаца. Болоњску декларацију потписали смо пре осам година и требало је систем ускладити са европским.

Професор Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду, каже да живимо у прошлости, а покушавамо да се накалемимо на један нови потпуно различит систем.

„Криви су универзитети, факултети, крива је држава што није дала материјалну подршку за реформу. Криви су и студенти што се нису бунили одмах у старту него се њима чинило да то тако може – да учи месец дана пред испитни рок, пријави десет испита, положи три, па ћемо да идемо полако, мало растегнемо две три године дуже. То тако више не иде“, каже Ковачевић.

Усвајањем стратегије образовања доћи ће до измене и допуне закона. Реално их је очекивати на јесен, кажу професори. Стратегија образовања, сматра Слободан Јауковић, помоћник министра просвете, не може да буде инжењерски пројекат, већ треба да да одговор на питање како образовати младе људе и како управљати знањем.

РТС