Pojedine škole ucenjuju roditelje i ne žele da upišu njihovu decu dok im ne uplate i do 2.000 dinara

BEOGRAD – Bezobrazluk!

I ove godine se ponavlja ista priča. Telefon naše redakcije usijao se od poziva ogorčenih roditelja koji tvrde da nisu mogli da upišu decu u srednju školu sve dok na ime đačkog dinara (koji nije obavezan) ne uplate iznos od 1.000 do 2.000 dinara.

Čista prevara

– Ovo je čista prevara! Kad sam otišla da upišem ćerku u srednju poljoprivrednu školu u Šapcu, rekli su mi da je to nemoguće dok ne uplatim 2.000 dinara. Da bezobrazluk bude veći, rekli su mi da moram da potpišem da dobrovoljno uplaćujem, što sam odbila da učinim. Međutim, novac sam ipak dala jer nisam želela da pravim probleme detetu – priča D. K., majka srednjoškolke.

Obrazovanje ne košta

Nadležni iz Ministarstva prosvete rekli su za Kurir da se đački dinar donira isključivo na dobrovoljnoj osnovi, te da roditelji nikako ne treba da ga uplate ako to ne žele.

– Imali smo nekoliko prijava, tako da ćemo odmah reagovati. Naglašavam da je osnovno i srednje obrazovanje besplatno, a zakonom smo omogućili da roditelji donacijama i putem đačkog dinara na roditeljskim savetima odluče da li žele da pomognu školama. Da bi učestvovali u donaciji, neophodno je da prođu određenu proceduru – istakao je pomoćnik ministra prosvete za inspekcijski nadzor Velimir Tmušić.

Tajac u školi

Nekoliko puta smo kontaktirali sa srednjom poljoprivrednom školom u Šapcu kako bismo proverili da li su od roditelja zahtevali da uplate đački dinar, ali do zaključenja ovog broja niko nam se nije javio.

 

Sanja Bosanac