Ризично понашање у школама?

Просветна инспекција није дошла до доказа о наводним оргијама у новосадским средњим школама. Директори школа сматрају да је реч о причи, штетној и за децу и за родитеље. Ни полиција нема података о евентуалном ризичном понашању у школама.Проверавајући наводе медија, Просветна инспекција није дошла до доказа да у новосадским средњим школама, ученице наводно наплаћују сексуалне услуге ужином или цигаретама.

Медији су писали и о непримереним играма међу ученицима, које укључују групне сексуалне односе. Директори школа сматрају да је реч о причи, штетној и за децу и за родитеље, тврдећи да у њиховим школама таквих испада – није било.

Новосадски средњошколци о наводном оргијању својих вршњака чули су из медија. Директори школа не крију изненађење, неки сматрају да је реч о преувеличаној причи.

Директор Средње машинске школе из Новог Сада Милош Мазалица рекао је да о свим темама разговарају са ученицима, преко ученичког парламента или индивидуално и тај део посла обавља педагошко психолошка служба.

„Сматрам да проблем који је настао уколико је настао, треба да се и решава у тим оквирима“, навео је Мазалица.

Станко Матић из Актива директора средњих школа рекао је да ће та институција заседати следеће недеље и издати саопштење о томе да ова прича штети највише деци и родитељима.

Полиција за сада нема сазнања о непримереном понашању средњошколаца а могла би да реагује у случају да има елемената сексуалног злостављања.

Ненад Ердељан из Полицијске управе Нови Сад рекао је да о томе нема сазнања.

„Имали смо раније али то није није било процесуирано јер није било доказа па нема ни процесуиорања“, навео је Ердељан.

Надлежној инспекцији за сада ниједан ученик, родитељ нити просветни радник, случај није пријавио.

„Нико ништа не зна, то не значи да се неће знати! Покушаћемо да сви заједно дођемо до информације и да и родитеље и децу ангажујемо и нека проговоре“, рекла је Љубица Срђанов из Просветне инспекције.

Тинејџери су склони ризичном понашању, а ставове некад прилагођавају притиску вршњака, у чему је када наступи проблем, комуникација са родитељима од суштинског значаја, наводе стручњаци.

„Тинејџери афирмацију и идентитет траже у групи вршњака. Тада се на неки начин повлаче од родитеља престају са њима да причају, окрећу се себи и траже еротског партнера, то постаје битно“, каже Зоран Миливојевић, психотерапеут.

Наведено понашање у школама није покривено ниједним правним актом нити чланом закона, тврде у Просветној инспекцији.

РТС