Djacki-protesti

ПОЛИТИКА

И док се после два месеца штрајка наставници у једном броју школа спремају за потпуну обуставу наставе у петак, протесте почињу да организују и ученици кивни због надокнаде градива, а њихови родитељи сматрају да постоје сви услови да ова генерација буде ослобођена пријемних испита.После ђака Карловачке гимназије и средњошколаца Ниша који су дан провели у школском дворишту уместо на настави, протест Тргу слободе најавили су и новосадски ђаци, а како ће он тачно изгледати, знаће се данас после седнице ученичких парламената.

– У петак се не иде у школу, наставници иду у Београд на протест, свакако нећемо имати радну суботу, тако да ћемо протест вероватно одложити за идућу суботу. Ми се не бавимо политиком, нисмо организовали данашњу шетњу и нисмо на страни Министарства просвете нити наставника, просто желимо да заступамо своје право на квалитетно образовање. Наша намера је да прво упутимо петицију са захтевом да се питање штрајка у просвети реши под хитно, али видећемо шта ће тачно одлучити представници ученичких парламената – каже за наш лист Алекса Вујовић, председник Новосадског ученичког парламента.

Он објашњава да свака школа у Новом Саду има ученички парламент и истиче да неће дозволити да их било ко злоупотреби.

– Нећемо да судимо о самом штрајку, само желимо да не будемо колатерална штета на крају приче. Већ недељама радимо скраћено, губимо од часова, радне суботе просто нису решење. Градиво мора бити сажето, иначе нећемо моћи квалитетно да га савладамо – каже Вујовић.

На наш коментар да су му наставници у његовој гимназији поручили „да би му било боље да некад дође у школу”, он одговара да је био болестан, признаје да оцене поправља и да је врло добар ђак.

Иначе, идеја о јединственом протесту средњошколаца родила се пошто су ученици Карловачке гимназије, огорчени што једни професори штрајкују, а други не, што имају два звона за крај једног часа и што не постижу градиво, изашли у двориште и почели штрајк док се ситуација у школи не среди. Истог часа на друштвеној мрежи Фејсбук и остали ученици су се договорили да захтевају разрешење ситуације у просвети која траје већ два месеца.

– Прва ћу подржати своје дете и изаћи с њим на протест. У којој нормалној држави ученици преко Фејсбука треба да сазнају да ли тај дан иду у школу или не и колико ће им трајати часови? Ова ситуација штети првенствено њиховом образовању, а мени као родитељу то је најбитније. Није у реду да деца сносе последице „препуцавања” синдиката и државе – каже Ивана Мајсторовић, мајка једног новосадског средњошколца.

Табак су ових дана очигледно пресавили и родитељи и формирали Удружење родитеља ученика београдских основних и средњих школа које ће чим заврши процес регистрације званично да затражи од Владе Србије и Министарства просвете и науке да се због двомесечног штрајка просветних радника и губитка наставе пријемни испити за средње школе и факултете ове школске године укину, односно да се ђаци уписују на основу успеха из школе.

У иницијативном одбору овог удружења кажу да родитељи имају право да тако нешто траже од државе јер су им деца већ сада оштећена изгубљеним часовима, да ђаци уместо да спремају испите јуре професоре по ходницима и питају да ли имају наставу, и подсећају да је слична ситуација била током бомбардовања 1999. године, а „за садашњу генерацију ученика овај хаос је раван бомбама за њихово образовање”.

Иако наставници признају да је штрајк пореметио текућу годину, ипак сматрају да разлога за укидањем пријемних нема, поготово што су ђаци већ увежбали збирке, а то не би било ни по закону.

Одговор на питање како ће се ситуација развијати наредних дана и да ли ће и шта просветне власти предузети уколико штрајк поново изађе из законског оквира, јуче нисмо добили, а право стање ствари знаће се у понедељак уколико школе потпуно обуставе наставу.

С. Гуцијан

„Политика“