romi

Свечаност поводом оснивања Интернационалне ромске академије наука и уметности одржана је јуче  у Скупштини Београда.

Интернационална ромска академија наука и уметности има 37 чланова из Србије, Русије, Француске, Швајцарске, САД, Финске и других земаља – 13 почасних и 24 редовна члана.

Потпредседник Светског парламента Рома и члан Ромске академије Драгољуб Ацковић рекао је на свечаности да је данашњи дан важан историјски датум за Роме јер је оснивањем те институције заокружено културно обједињавање најбројније европске националне мањине.

Председник Уније Рома Србије, писац и политичар Рајко Ђурић, рекао је да ће задатак Интернационалне ромске академије наука и уметности бити да усмерава и подстиче интердисциплинарна истраживања и научни рад унутар ромске заједнице, као и да документује уметничка и научна достигнућа припадника тог народа.

Међу почасним члановима Интернационалне ромске академије наука и уметности су људи који су својом делатношћу допринели остваривању слободе и права Рома, попут некадашњег немачког канцелара Хелмута Шмита и бившег чешког председника Вацлава Хавела.

Почасни чланови Ромске академије су и некадашњи председници Словеније и Македоније Милан Кучан и Киро Глигоров, затим књижевници Гинтер Грас, Габријел Гарсија Маркес и Салман Ружди, као и домаћи представници – академик Александар Фира, Радомир Константиновић и Ђуро Шушњић.

Међу редовним члановима Академије су, поред Ацковића и Ђурића, Јан Хенкок, Тони Гатлиф, Илија Маринковић, Јован Николић, Милош Васић и други.

РТВ